Nakon Čazme, i Pregrada dobiva biološki bazen

Autor: B. O. Objavljeno: 27.05.2024. 🕜 09:43 Lokacija: Pregrada
  • Voda (izvornik: kuzmaphoto / Shutterstock, 2007.)

• voda, pitka voda
    Izvor: kuzmaphoto / Shutterstock

Pregradski bazen bez klora i drugih kemikalija imat će pješčanu plažu

Ministarstvo turizma i sporta objavilo je rezultate natječaja 'Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti' u sklopu kojeg je Gradu Pregradi odobreno nešto više od 4,2 milijuna eura za projekt izgradnje biološkog bazena. 

"Biološki bazen projektiran je kao ekološki prihvatljiva vodena površina podijeljena na dva dijela – dio za plivanje i dio za biološki tretman. Riječ je o eko-bazenu bez klora koji nalikuje jezeru, okružen je brojnim raslinjem s pomoću kojeg će funkcionirati u potpunosti biološki jer ne zahtijeva klor ili upotrebu bilo kojih drugih kemikalija", javlja Grad Pregrada.

Pregradski bazen bit će površine 1.500 četvornih metara, imat će pješčanu plažu koja će se u blagom nagibu spuštati prema bazenu, veliko područje za neplivače dubine 1,35 metara te područje za plivače dubine 2,5 metra na kojem će biti i mogućnost postavljanja triju plivačkih staza. Uz to, imat će drvene platoe i molove za sunčanje, dječje igralište, igralište za odbojku na pijesku te dva objekta - za ugostiteljske usluge te za garderobe, recepciju, sanitarije i prostoriju za prvu pomoć.

 

Nastavak pregradske tradicije

Moderni biološki bazen nalazit će se na mjestu gdje je Pregrada 1940-ih imala gradski bazen koji je bio funkciji negdje do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća tako da će to biti svojevrsni nastavak pregradske tradicije.

Ostvarenjem projekta, Pregrada dobiva jedinstvenu i odličnu atrakciju te, nakon Čazme, postaje drugi grad u nas koji ima biološki bazen, ali prvi na području Zagorja, tj. sjeverozapadne Hrvatske.

Navedenim projektom povećat će se kvaliteta života u zajednici, tj. ponuda kvalitetnog i turistički atraktivnog sadržaja na gradskom području. 

"Do ovog rezultata, tj. odobrenih sredstava prošli smo dugo razdoblje pripreme i prijave projekta te izrade idejnih i arhitektonskih rješenja samog projekta, stoga ovim putem želimo zahvaliti svima koji su uložili svoj trud i znanje kako bi se osigurala sredstva za njegovu realizaciju", objavljeno je na stranicama Grada Pregrade.

TAGOVI