Može li se nešto učiniti oko vječnih kemikalija u pitkoj vodi

Autor: N. D. Objavljeno: 26.06.2024. 🕜 12:00 Lokacija: Sydney (Australija)
  • Djevojčica pije vodu (izvornik: Shutterstock 2019.) 

• voda, pitka voda, vodoopskrba, vodovod
    Izvor: Shutterstock

Koji filter odabrati ako se želite riješiti PFAS-ova u pitkoj vodi

Nedavne vijesti o PFAS "vječnim kemikalijama" u američkim i australskim zalihama pitke vode navele su mnoge da se pitaju kako ih mogu ukloniti iz vode za piće u svom domu, što je teško i skupo a nažalost, katkada i upitno učinkovito.

Agencija za zaštitu okoliša Sjedinjenih Američkih Država daje korisne i jasne savjete o per- i polifluoroalkilnim tvarima (PFAS) i kako ih se može ukloniti iz vode za piće.

Jedan od glavnih izazova u uklanjanju PFAS kemikalija iz pitke vode je ogroman broj (više od 10 000) pojedinačnih kemikalija u ovoj skupini. Američke vlasti upozoravaju da mogu uzrokovati rak tijekom dugog vremenskog razdoblja i nema njihove zdravstveno sigurne niske razine. Niti jedna tehnologija filtriranja ili tretmana nije 100% učinkovita u njihovom uklanjanju. Američke vlasti pregledale su desetke kontroliranih studija o tome kako ukloniti PFAS i druge zagađivače iz vode za piće - troškovi uključeni u mnoge opcije liječenja koje uklanjaju PFAS mogu biti skupi. Conversation piše da mnogi od najjeftinijih filtera neće biti učinkoviti.

Postoje četiri sustava za obradu pitke vode za uklanjanje kontaminanata iz pitke vode.

1. Aktivni ugljen

On koristi proces adsorpcije za privlačenje i hvatanje PFAS i drugih kontaminanata iz vode. Adsorpcija je proces kada se čestice zalijepe na površinu druge tvari. Adsorpcija pomoću "aktivnog ugljena" široko je korišten industrijski proces za obradu pitke vode za uklanjanje niza tvari. Adsorpcija veže PFAS ili druge kontaminante ionskim vezama pomoću negativno ili pozitivno nabijenih čestica. Može se koristiti za filtriranje vode kao "granulirani aktivni ugljen" ili kao "ugljeni blok filteri".

2. Ionska izmjena

Ovaj adsorpcijski tretman koristi različite formulacije smole (ili polimera) za kemijsko privlačenje i uklanjanje ciljanih kontaminanata u vodi. Filtri za ionsku izmjenu koriste vrlo mala "mikrozrnca" koja imaju veliku površinu za privlačenje i uklanjanje onečišćenja.

3. Reverzna osmoza

Ovaj proces koristi električnu energiju za stvaranje pritiska kako bi se voda protjerala kroz polupropusne filtracijske membrane koje su obično izrađene od slojeva poliesterskog materijala. Membrana ima sitne rupice kroz koje prolaze samo molekule vode. Ovaj sustav stvara otpadnu tekućinu koja sadrži nakupljene kemijske i druge tvari koje nisu mogle proći kroz membranu. Reverzna osmoza je popularna tehnologija koja se koristi u vrlo velikim razmjerima za pročišćavanje vode. Na primjer, postrojenja za desalinizaciju koriste ovaj sustav za uklanjanje soli iz morske vode za opskrbu pitkom vodom. Takvi sustavi također su široko dostupni u manjim razmjerima za kućnu obradu vode i mogu se ugraditi u kućne vodovodne instalacije ili manje stolne sustave.

4. Destilacija

Četvrti sustav obrade je "destilacija" vode. Ovaj proces koristi toplinu za kuhanje vode za proizvodnju pare. Zatim omogućuje pari da se ohladi i kondenzira, a zatim skuplja rezultirajuću pročišćenu vodu. Ne koristi se često, iako je jedan od najstarijih sustava za pročišćavanje vode. Ne proizvodi uvijek pouzdano čistu vodu jer mnoge kemikalije imaju nižu točku vrelišta od vode. Kao rezultat, oni također mogu ispariti, kondenzirati se i kontaminirati prerađenu vodu. Proces kuhanja vode neće sam ukloniti PFAS kemikalije, a treba znati da pijenje demineralizirane vode dobivene reverznom osmozom ili destilacijom može imati brojne štetne posljedice.

Ljudi trebaju minerale, poput kalcija i magnezija, koje dobivaju vodom za piće. Iako mnogi esencijalni minerali dolaze iz hrane i uravnotežene prehrane, njihov manjak u vodi može poremetiti ravnotežu elektrolita i izazvati niz zdravstvenih problema.

Izvor: Rawpixel.com / Shutterstock
 
Što preporučiti?

 

Uz to, demineralizirana voda može biti agresivna za vodovod, povećavajući stopu korozije kućanskih cijevi i uređaja. To može otopiti metale iz vodovoda u pitku vodu, kao što je pokazano u vrlo velikim razmjerima kada je novi vodovod prouzročio koroziju i povećao sadržaj olova u Flintu, Michigan. Traženje informacija o najboljem sustavu za uklanjanje PFAS kemikalija iz pitke vode je teško. Čini se da smjernice australskih vladinih agencija i vodne industrije nedostaju ili su neadekvatne. Pronaći nepristran savjet je teško pa Ian A. Wright, profesor ekoloških znanosti na Western Sydney University u članku za The Conversation piše da bi njegova preporuka, temeljena na objavljenim studijama, vjerojatno bila dvostupanjski filtar reverzne osmoze instaliran ispod sudopera.

Detaljna studija iz 2020. istraživala je pitku vodu i PFAS u više od 60 američkih domova. Pokazalo je gotovo potpuno uklanjanje reverznom osmozom, dvostrukim sustavima filtracije za sve PFAS kemikalije. Ugljeni filteri bili su manje učinkoviti, s maksimalnom učinkovitošću od 70% u uklanjanju tih zagađivača.

Vlasnik će također morati osigurati redovito održavanje sustava za filtriranje PFAS-a. Svi filtri se začepe i potrebno ih je očistiti ili kupiti nove.  Wright savjetuje da se potraže informacije o PFAS-u u vodi za piće od opskrbljivača vode jer bi kućno filtriranje tamo gdje se nalazite moglo biti samo nepotreban trošak.

TAGOVI