Nikada skuplja klimatizacija kućanstava

Autor: N. D. Objavljeno: 26.06.2024. 🕜 14:24 Lokacija: New York (SAD)
  • Vanjska jedinica klima-uređaja na pročelju zgrade u Samoboru (foto: Tonka 2012.)

• klima-uređaji, klimatizacija
    Izvor: Antonia Hohnjec

Mnogi Amerikanci očekuju pakleno skupo ljeto u godini koja bi mogla biti najtoplija ikada

Prosječna cijena održavanja američkog kućanstva rashlađenim od lipnja do rujna ove godine mogla bi ove godine dosegnuti 719 dolara, što je gotovo 8% više nego prošle godine, prema novim projekcijama udruge koja zagovara kućanstava s niskim primanjima. Ta bi razina bila najviša u desetljeću i zaista veliki skok u odnosu na prosjek od 573 dolara u 2021. Naime, očekuje se da će 2024. biti među pet najtoplijih godina u zabilježenoj povijesti, objavila je Nacionalna uprava za oceane i atmosferu, a ova godina ima 61 % šanse da bude najtoplija zabilježena. Već prošlog mjeseca vrućina i vlaga spustile su se na dijelove Teksasa, obalu Meksičkog zaljeva i južnu Floridu.

I prošlo ljeto bilo je jako vruće. Phoenix u saveznoj državi Arizoni je, na primjer, izdržao rekordnih 31 uzastopni dan temperatura na ili iznad 43 Celzija.

Troškovi električne energije ovog će ljeta varirati geografski, od prosječno niskih 581 USD za sezonu u Wisconsinu, Michiganu, Illinoisu, Indiani i Ohiju, do čak 858 USD u Teksasu, Oklahomi, Arkansasu i Louisiani. Dok se predviđa da će računi u potonjoj regiji porasti samo 1,8%, očekuje se da će se u srednjem Atlantiku ljetni računi za električnu energiju povećati za 12% od prošle sezone.

Mnoga se kućanstva suočavaju s neizbježnim rizicima, navodi se u izvješću, od zaduživanja za plaćanje računa za električnu energiju do trpljenja potencijalno opasnih restrikcija zbog neplaćanja. Samo 17 država i Washington, D.C., nude stanovnicima određenu zaštitu od redukcije električne energije, navodi se u izvješću, a gotovo jedna od pet obitelji s vrlo niskim prihodima uopće nema kućni klima uređaj.

Organizacije koje distribuiraju saveznu financijsku potporu očekuju da će ove godine moći pomoći otprilike milijun obitelji manje da plate svoje račune za energiju. To je djelomično zato što je državno financiranje Programa energetske pomoći u domovima s niskim primanjima (LIHEAP) palo sa 6,1 milijardu dolara prošle fiskalne godine na 4,1 milijardu dolara u tekućoj, objavila je Nacionalna udruga direktora za energetsku pomoć (NEADA) i Centar za energiju, siromaštvo i klimu, javlja NBC News.

TAGOVI