Vodovod i odvodnja u svakom kutku Osječko-baranjske županije

Autor: B. O. Objavljeno: 28.06.2024. 🕜 09:56 Lokacija: Breznica Našička
  • Voda; pročišćavanje otpadnih voda; odvodnja (FOTO: Nathan Dumlao, 2023.)
    Izvor: Nathan Dumlao

Na području Osječko-baranjske županije provodi se sedam aglomeracija, kaže obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić

Predstavnici tvrtki Dvorac iz Valpova (korisnik) i Osijek-Koteksa iz Osijeka (izvođač radova) potpisali su ovaj tjedan u Breznici Našičkoj Ugovor o izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda naselja Ordanja i Breznica.

Vrijednost ugovora je nešto više od 4,7 milijuna eura, a riječ je o još jednoj fazi izgradnje u sklopu aglomeracije Valpovo-Belišće.

Osim toga, direktorica Dvorca Iva Matić potpisala je ugovor u vrijednosti 104.088,75 eura o uslugama nadzora s tvrtkom IDT, Zavod za urbanizam i izgradnju Osijek, za projekt 'Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uslužnog područja Dvorca za komunalne djelatnosti Valpovo'.

 

Sinergija s JLS-ovima 

"Ovo je zaista veliki infrastrukturni projekt za općinu Koška i za građane kojima će biti omogućen priključak na sustav odvodnje. Na području Osječko-baranjske županije provodi se sedam aglomeracija kojima vodovod i odvodnja praktički dolaze u svaki kutak naše županije. Radi se o aglomeracijama Osijek, Beli Manastir, Đakovo, Semeljci, Valpovo-Belišće, Našice i Đurđenovac, projektima ukupne vrijednosti oko 300 milijuna eura. To su zaista velika sredstva iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka, koja će biti implementirana upravo na područje naše županije i s pomoću kojih će naši stanovnici dobiti višu i visoku razinu kvalitete življenja", izjavio je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i partnerstvom na projektima u Osječko-baranjskoj županiji.

"Mi smo partneri na mnogim projektima na lokalnoj razini gdje god je dokumentacija spremna. Prilika se pruža svima koji su agilni i spremni te rade u sinergiji s jedinicama lokalne samouprave. Na području Osječko-baranjske županije nema loših primjera kada govorimo o komunalnim poduzećima, neki možda imaju manje zaposlenih ili imaju veće i zahtjevnije projekte, ali nigdje nije nedostajalo entuzijazma, želje i volje da se to odradi u rokovima", kazao je. 

 

Respektabilni standard

"Prva faza ovog projekta završena je u prošloj godini i još je u pokusnom radu. Slijedi druga faza u kojoj ćemo izgradnjom kroz Breznicu Našičku i Ordanju doći do pokrivenosti sustavom odvodnje oko 70 posto, što čini respektabilni standard u ruralnom području. Za to smo se financijski pripremili, u proračunu unaprijed osigurali pola milijuna eura i sada s relaksiranom pozicijom očekujemo početak ovih radova. Raduje nas što su domaće tvrtke izvođači i nadzor, a kako s njima imamo izvrsna iskustva po pitanju kvalitete i brzine radova ne očekujemo nikakve probleme", istaknuo je načelnik Općine Koška Zoran Kovačević.

Potpisani ugovor predstavlja nastavak projekta 'Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uslužnog područja Dvorca za komunalne djelatnosti Valpovo', ukupne vrijednosti oko 8,6 milijuna eura. 

Izvor: Take Photo / Shutterstock

Direktorica tvrtke Dvorac Iva Matić stoga ističe kako naselja Breznica Našička i Ordanja do sada nisu imala sustav odvodnje te se gradi potpuno nova mreža s četiri crpne stanice i 12,5 kilometara cjevovoda. Ističe da se u ukupan projekt krenulo prije pet godina i do sada je realizirano više faza, među ostalim, pročistač na lokaciji između naselja Koška i Niza, koji je spreman za probni rad, izvijestila je Osječko-baranjska županija.

Član Uprave Osijek-Koteksa Ivan Oroz potvrdio da je tvrtka ima višegodišnja i velika iskustva u radu s aglomeracijama te da u ovom projektu očekuje uspješan završetak radova do kraja iduće godine.

TAGOVI