Slijedi vrijeme koje nosi velike promjene, za koje nitko još nije spreman

Autor: B.L. Objavljeno: 02.10.2015. 🕜 13:21 Lokacija: Zagreb

Ovogodišnji Klima-forum ukazao je na goleme probleme koje je donijela nova europska tzv. F-Gas regulativa

Ovogodišnji Klima-forum, već tradicionalno okupljanje stručnjaka iz područja tehnike hlađenja, ventilacije i klimatizacije te svih s tim povezanih struka, ponovno se potvrdio kao središnje mjesto za prikaz najnovijih ostvarenih projekata, rješenja i dostignuća, ali i za raspravu o ključnim problemima. U skladu s time, prva tematska cjelina Foruma ponajviše je bila posvećena problemima koje je donijela Uredba (EZ) br. 517/2014 o fluoriranim stakleničkim plinovima (tzv. F-Gas regulativa), koja je na snagu stupila 1.12015. godine. Naime, njome bi se potrošnja i primjena halogeniranih ugljikovodika, danas najčešće korištenih radnih tvari u rashladnoj tehnici, u narednih 15 godina trebala smanjiti za 90%, što zahtijeva značajne prilagodbe i promjene, ne samo postojećih rashladnih i klimatizacijskih sustava, već i načina razmišljanja, a koliko su danas svi za to spremni, ostaje za odgovoriti.
Ipak, kako je u prvom izlaganju naglasio Aleksandar HORVAT, dipl. oec. iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, da takva uredba nije donesena, štetne emisije, mjerene ekvivalentom ugljičnog dioksida, bi doslovno 'otišle u nebo'. Nadovezujući se na to izlaganje, dr. sc. Tonko ĆURKO, dipl. ing., predsjednik Hrvatske udruge za rashladnu, klima-tehniku i dizalice topline, napomenuo je kako je do sada, u skladu sa zahtjevima europskih propisa u vezi s radnim tvarima, u Hrvatskoj ovlašteno već 1097 servisera za rukovanje s radnim tvarima koje oštećuju ozonski sloj i da je HURKT do sada održao već 14 radionica o toj tematici s ukupno 295 sudionika. Ipak, napomenuo je kako se i novi propisi i cijeli program obuke u pravilu bave samo problematikom radnih tvari s velikim potencijalom globalnog zagrijavanja (GWP), dok sve ostale radne tvari, bez obzira na njihove uporabne značajke i/ili opasnosti povezane s njihovom otrovnošću ili zapaljivošću uopće nisu obuhvaćene. Uz to, bilo je svakako zanimljivo čuti i razmišljanja predstavnika proizvođača rashladne opreme. Tako je Damir ŽILIĆ, dipl. ing. iz tvrtke Emerson Climate Technologies slikovito napomenuo kako je donesena Uredba po svemu 'gora od najcrnjih scenarija industrije' i da se na nju čekalo godinama, ali da su pri tome za provedbu pojedinih odredbi zadržani stari, razmjerno strogi rokovi kojima se industrija teško može prilagoditi. U svakom slučaju, proizvođači i vlasnici rashladne opreme Uredbu smatraju svakako velikim 'udarcem' koji će u cijelu struku donijeti goleme promjene. 
Nužnost promjena u razmišljanju istaknuta je i u izlaganju Goranke TROPČIĆ ZEKAN, dipl. ing. iz Klimaproinga koja se osvrnula na problematiku gotovo nula energetskih zgrada, što je standard u skladu s kojim moraju biti izgrađene sve nove zgrade od 31.12.2020. godine. Pri tome je napomenula kako više neće biti moguće projektirati kao što je to bilo do sada, odnosno da će biti nužan timski rad i uska suradnja svih struka koje sudjeluju u gradnji zgrada. 
U nastavku, u dvije tematske cjeline su najnovije proizvode i rješenja, dostignuća i najzanimljivije projekte koji su ostvareni u posljednje vrijeme prikazali predstavnici nekih od vodećih proizvođača i trgovaca opremom za hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju na hrvatskom tržištu kao što su Air-Cond - Toshiba, Belimo, Daikin, Hoval, Klima DAM, Lunos, Miloc, Klima Expert, Klimaoprema, Panasonic, Tehnokom, Triteh, Vaillant, Viessmann i Veka-ing
Konačno, na kraju posljednje tematske cjeline se doc. dr. sc. Antonio PETOŠIĆ, dipl. ing. s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu osvrnuo na problematiku buke u sustavima ventilacije i klimatizacije, dok je Silvestar ŠANTAK, dipl. ing., ovlašteni energetski certifikator iz Zagreba, istaknuo bezbrojne probleme koje je uočio pri ostvarivanju 'Programa energetske obnove obiteljskih kuća' koje provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Inače, ovogodišnji Forum je, kao i sve dosadašnje, organizirala ENERGETIKA MARKETING, a baš kao i prošle godine održan je u hotelu 'Antunović'. Pri tome svakako treba spomenuti da je cijeli ovogodišnji Forum zapravo bio u znaku predstavljanja nove knjige iz EM literature, već trećeg izdanja 'Priručnika za ventilaciju i klimatizaciju', na čijoj su pripremi sudjelovali i mnogi stručnjaci i mnoge tvrtke koje su sudjelovali i na Forumu.

Galerija slika: Klima-forum 2015.

TAGOVI