I njemački energetski div u svjetskoj klimatskoj inicijativi

Autor: B.L. Objavljeno: 02.02.2021. 🕜 10:26 Lokacija: Rondebosch (JAR)

Inicijativi Princa od Walesa sada se priključio i E.ON

Njemačka energetska skupina E.ON priključila se inicijativi za zaštitu klime koju je pokrenuo Princ od Walesa tijekom Samita jedan planet. Ta je inicijativa pokrenuta kako bi vodeće svjetske tvrtke i njihove čelnike potaknula na ubrzavanje energetske tranzicije

Jedan od glavnih ciljeva inicijative pod nazivom 'Terra Carta' (hrv. Zemljina povelja) je zaštititi svjetske prirodne resurse i ubrzati prijelaz u zelenu budućnost. Tom je Poveljom obuhvaćeno oko 100 mjera koje tvrtke i poduzetnici mogu poduzeti, uključujući i postizanje neto nultih emisija do 2050. godine ili ranije, ali i očuvanje prirodnih ekosustava. Uz to, iz te inicijative proizašla je i podinicijativa za ulaganje 10 mlrd. dolara 'prirodnog kapitala' kako bi se ubrzala energetska tranzicija i prilagodilo se klimatskim promjenama. Organizacije koje su do sada potpisale povelju obvezale su se na podršku međunarodnim sporazumima o zaštiti klime, očuvanju biološke raznolikosti, spječavanju dezertifikacije i usklađenost ulaganja i novčanih tokova koji će omogućiti budućnost s malim emisijama stakleničkih plinova. 

Do sada se toj inicijativi priključilo već 150 tvrtki, a sve one još su u rujnu prošle godine pozvale europske političare na smanjivanje emisija stakleničkih plinova u svim europskim zemljama za najmanje 55% do 2030. Tako je i E.ON postavio cilj od postizanja ugljične neutralnosti do 2040. godine. U skladu s time, tvrtka već pet godina provodi opsežno restrukturiranje i neprestano ulaže u dekarbonizaciju, decentralizaciju i digitalizaciju opskrbe energijom. Zahvaljujući takvoj poslovnoj politici, ali i sve brojnijim E.ON-ovim postrojenjima i projektima za iskorištavanje obnovljivih izvora, ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida smanjene su za 100 mil. t, objavio je poznati svjetski energetski portal 'Power Engineering International'.

TAGOVI