Naftne kompanije se obvezuju transparentnije izvještavati o emisijama metana

Autor: N.D. Objavljeno: 27.11.2020. 🕜 11:26 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Europska komisija pritišće naftaše da znatno smanje emisije metana

Europska komisija sredinom listopada je predstavila strategiju EU-a za smanjenje emisija metana. Metan je drugi najveći uzročnik klimatskih promjena nakon ugljikova dioksida. Rješavanje pitanja emisija metana ključno za postizanje europskih klimatskih ciljeva do 2030., cilja klimatske neutralnosti do 2050., kao i cilja postizanja nulte stope onečišćenja. 

Prije tri dana 62 naftno-plinske kompanije obvezale su se na transparentnije izvještavanje o svojim emisijama metana, a riječ je o otprilike 30% svjetskih igrača u toj branši, izvijestila je EK. Takozvano Partnerstvo za naftni i plinski metan (OGMP) inicijativa je Koalicije za klimu i čisti zrak (CCAC) koju vode UN-ov program za okoliš (UNEP), Europska komisija (EC) i Fond za zaštitu okoliša (EDF). 

Tehnologije postoje

Novi okvir OGMP2.0 novi je zlatni standardni izvještavanja koji će poboljšati točnost izvještavanja i transparentnost antropogenih emisija metana u sektoru nafte i plina. Cilj je prisiliti naftnu i plinsku industriju da ostvari značajno smanjenje emisija metana tijekom sljedećeg desetljeća na način koji je transparentan za društvo. Kako bi podržao ostvarenje globalnih klimatskih ciljeva, OGMP 2.0 želi postići smanjenje emisije metana od 45% do 2025. i smanjenje od 60-75% do 2030. godine. 

Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), otprilike tri četvrtine emisija metana moglo bi se smanjiti tehnologijom koja danas postoji i blizu polovice uz nulti neto trošak. Smanjenjem emisije metana iz energetskog sektora za 90% smanjilo bi se 0,2 Celzijevih stupnjeva od predviđenog porasta prosječne temperature planeta do 2050. godine.

Smanjenjem emisije fosilnog metana za 75% može se spriječiti do 6 gigatona ekvivalentnih emisija ugljičnog dioksida godišnje - gotovo deset posto emisija stakleničkih plinova na planetu za 2019. godinu, uključujući promjenu namjene zemljišta, objavila je Europska komisija.

TAGOVI