Odgovorna ulaganja investitorima sve važnija

Autor: B.O. Objavljeno: 21.02.2019. 🕜 15:02 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Većina ispitanika svojim upravama prijavljuje ekološka pitanja

Odgovorno ulaganje koje uključuje upravljanje ekološkim, društvenim i upravljačkim izazovima pitanje je koje sve više zaokuplja pažnju društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital i investitora), zaključak je novog istraživanja koje je nedavno objavio PwC. Ovogodišnje istraživanje o odgovornom ulaganju u privatni vlasnički kapital pod nazivom Private Equity Responsible Investment Survey 2019 temelji se na mišljenjima 162 ispitanika iz 35 zemalja i teritorija, uključujući 145 društava za ulaganja u privatni vlasnički kapital. 
Istraživanje je utvrdilo kako gotovo 81 posto ispitanika svojim upravama barem jednom godišnje prijavljuje pitanja povezana s ekologijom, društvom i upravljanjem, dok ih trećina (35 posto) to čini i češće. Gotovo svi (91 posto) ispitanici izjavili su kako već imaju uspostavljenu politiku ili je ona u pripremi, dok je 2013. to bio slučaj kod njih 80 posto. Među navedenima, 78 posto primjenjuje ili razvija ključne pokazatelje uspjeha (KPIs) za praćenje, mjerenje i izvještavanje o napretku svojih odgovornih ulaganja ili politici za upravljanje ekološkim, društvenim i upravljačkim izazovima. 
Najviše iznenađuje činjenica da je 35 posto ispitanika navelo kako imaju tim zadužen za aktivnosti povezane s odgovornim ulaganjem (što predstavlja rast u odnosu na 27 posto iz 2016. godine). Među onima koji nemaju uspostavljenu posebnu funkciju, 66 posto se za rješavanje pitanja okoliša, društva i upravljanja oslanja na svoje timove za ulaganja i transakcije. 
„Ovo istraživanje uistinu ohrabruje s obzirom na to da ukazuje na sazrijevanje odgovornog ulaganja u pogledu poticanja održive poslovne prakse. Sektor privatnog vlasničkog kapitala ima ključnu ulogu u podržavanju održivog razvoja: istraživanje ističe da društva za ulaganja u privatni vlasnički kapital i ograničeni partneri počinju ozbiljno shvaćati tu odgovornost te poticati istinsku promjenu. Ovo je osobito važno s obzirom na to da je njihova uloga na globalnim tržištima kapitala sve veća”, kaže Will Jackson-Moore, PwC-ov globalni voditelj usluga fondovima koji ulažu u privatni vlasnički kapital, dugotrajnu materijalnu imovinu i državne investicijske fondove. 
Više o istraživanju moguće je pronaći na adresi: www.pwc.com/responsibleinvestment.

TAGOVI