SAD i Kanada u paktu protiv curenja metana u natnoj industriji

Autor: N.D. Objavljeno: 11.03.2016. 🕜 09:10 Lokacija: Washington (SAD)

Naftaši neguduju što će morati uložiti u smanjenje curenja metana iz svojih postrojenja

SAD i Kanada dogovorile su u četvrtak zajedničke korake u borbi protiv klimatskih promjena, uključujući smanjenje ispuštanja metana u industriji nafte i plina. Dogovor su objavili kanadski premijer Justin Trudeau i američki predsjednik Barack Obama na sastanku u Bijeloj kući. SAD i Kanada su se dogovorile da će do 2015. za 40 do 45% smanjiti ispuštanje metana u odnosu na razinu iz 2012. Ključ je u smanjenju curenja metana iz gotovo milijuna naftnih i plinskih bušotina diljem zemlje, a označit će nove troškove za industriju koja je već jako pogođena niskim cijenama nafte. Snaga metana u kreiranju efekta staklenika, odnosno zagrijavaju atmosfere, 84 puta je jača od ugljičnog dioksida, ustanovila su mjerenja u protekla dva desetljeća. Naftni sektor je glavni industrijski izvor metana. 
Industrija negoduje jer je od 2014. bila prisiljena zatvoriti više od tisuću bušotina, a nestalo je i 250.000 radnih mjesta u SAD-u. "Administracija uslužuje okolišne ekstremiste na račun američkih potrošača. Ta će pravila obeshrabriti energetsku revoluciju iz škriljaca, koja je pomogla Americi da povede svijet u smanjenje emisija i ujedno smanjenje troška energije potrošačima", komentirao je Kyle Isakower, potpredsjednik American Petroleum Institutea. Trudeau je najavio da će početkom 20017. pooštriti legislativu oko ispuštanja metana. Američka EPA već dovršava pravila, predstavljena lani, kojima će naložiti naftnoj i plinskoj industriji da nadogradi opremu i detektira curenje metana s novih bušotina, procesnih postrojenja i druge infrastrukture. 
Američki predsjednik i kanadske premijer su se obvezali poduzeti mjere u borbi protiv klimatskih promjena na Arktiku i ubrzati razvoj zelenih tehnologija. Organizacije za zaštitu okoliša pozdravile su dogovor Obame i Trudeaua, nakon što su godinama pritiskale američke vlasti da pooštre regulaciju vezanu za metan, javlja Bloomberg

TAGOVI