Obveza Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore je, kao nadležnog državnog tijela za provedbu politika na području energetske učinkovitosti, uspostava nacionalnog okvira za energetsku učinkovitost zgrada u toj zemlji. 

Ključni korak u tom postupku je izrada nacionalnog softvera za izračun energetskih svojstava zgrada

Podrška njegovu razvoju osigurana je u okviru projekta 'Unapređenje energetske učinkovitosti u javnim zgradama PEEPB', koji ovo ministarstvo provodi u suradnji s njemačkom Kreditnom bankom za obnovu (KfW).

 

Javni objekti 

Softver je nazvan MEEC (Montenegrin Energy Efficiency Certification) i za njegov razvoj je zadužen Institut Fraunhofer za građevinsku fiziku (IBP) iz Stuttgarta u Njemačkoj. 

Prva inačica softvera MEEC je razvijena i od prošle godine je dostupna na stranici www.meec.me, objavljeno je na stranicama Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore. U njemu je moguće raditi nužne izračune za zgradu. Međutim, još uvijek nije moguće napraviti certifikat o energetskim svojstvima (energetski certifikat) zgrade. 

Razvoj ove mogućnosti je u završnoj fazi i očekuje se da će postupak certificiranja (ponajprije za neke javne objekte) krenuti u prvoj polovini ove godine.