Nedavno predstavljajući Analizu troškova javne rasvjete Grada Krka za 2019. godinu, zamjenik gradonačelnika Krka Čedomir Miler je istaknuo kako se već 10 godina intenzivno radi na prikupljanju podataka, analizi i poduzimanju konkretnih aktivnosti s ciljem smanjenja potrošnje energenata

S obzirom na to da najviše energije troši upravo javna rasvjeta, rekao je Miler, toj činjenici posvećena je i posebna pažnja. Naime, temeljem analize raspoloživih podataka zaključeno je kako ukupni troškovi javne rasvjete (kojeg čine izdvajanja za održavanje, proširenje i utrošak energije) najviše ovise, odnosno osciliraju ovisno o širenju mreže. 

Ali, unatoč stalnom širenju utrošak električne energije (od 2010., a posebice od 2015. pa sve do danas) pokazuje trend smanjenja, što je najuočljivije u zonama gdje su postojeća rasvjetna tijela zamijenila novim, energetski učinkovitim LED žaruljama


Energetski učinkovita zamjena 

Tako je u 2019. u usporedbi s 2015. godinom potrošnja električne energije smanjena za 4,5 posto, tj. za 109 192 kW h, što je proporcionalno uštedi od oko 100 000 kuna, dok u odnosu na 2010. smanjenje iznosi čak 29,3 posto, tj. za 298 204 kW h (oko 300 000 kuna). 

Unatoč intenzivnom širenju mreže, prošle godine je u odnosu na 2018. zabilježeno smanjenje od dva posto (14 911 kW h). Najviše sredstava, dodaje Miler, troši se za javnu rasvjetu naselja Krka – 63 posto. 

Međutim, ukupni trošak se smanjuje, i to zahvaljujući projektu zamjene postojećih živinih i natrijevih LED žarulja s čime se krenulo još 2014. godine. 

Danas je u tijeku njegova posljednja faza te se očekuje kako će do ljeta ove godine sve svjetiljke javne rasvjete biti zamijenjene novima, onim energetski učinkovitijima, što će se odraziti na ukupno smanjenje troškova za energiju, objavljeno je na stranicama Grada Krka.