Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) ovaj je tjedan na adrese korisnika uputio prve ugovore o sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća. 

Ugovorima su osigurana sredstva za primjenu različitih mjera energetske učinkovitosti, kako bi se smanjila potreba za energijom te građanima osigurali niži režijski troškovi. 

Po zaprimanju 8.495 zahtjeva za sufinanciranje, stručne službe Fonda su krenule s detaljnom obradom zaprimljene dokumentacije. Obrada uključuje pregled dokumenata kojima se dokazuje vlasništvo i legalnost, ali i pregled dostavljenih ponuda izvođača i usporedbu s preporukama energetskih certifikatora. 

Nakon obrade je za sufinanciranje do sada odobreno 1.300 zahtjeva, a prolaznost prijava je visokih 87 posto, što pokazuje kako su prijavitelji svoje zahtjeve prijavili temeljito i ispravno.

 

Toplinska izolacija 

Za obnovu su većinom prijavljene kuće energetskog razreda E i lošijeg, što znači da će mjere energetske učinkovitosti na njima svojim stanarima osigurati značajno manju potrošnju energije. 

Najčešća mjera je toplinska izolacija vanjskih zidova, rekonstrukcija krova te zamjena stolarije, a sredstva su se mogla tražiti i za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i postavljanje fotonaponskih panela. 

Najviše zahtjeva je zaprimljeno iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, a slijede ih Grad Zagreb i Zagrebačka županija. 

U FZOEU-u podsjećaju da su se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogli prijaviti građani vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

 

Fosilna goriva 

I dok se cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancira s do 60 posto, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancira se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji. 

"Poticaji za to su rezervirani za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice. Za pojedinu kuću je, ovisno o mjerama, od Fonda moguće dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava, a sufinanciraju se svi troškovi nastali od datuma objave Javnog poziva, tj. nakon 15. rujna 2021. godine. Međutim, korist od ovakvog programa daleko je veća jer osim bespovratnih sredstava svojim korisnicima osigurava i dugoročne uštede na energentima", objavljeno je na stranicama FZOEU-a

Također, izvijestio je FZOEU, energetska obnova smanjuje potrebu za korištenjem fosilnih goriva odnosno emisije CO2 te potiče lokalnu gospodarsku aktivnost, ali i povećava tržišnu vrijednost obnovljenih nekretnina.