Ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar obišao je dvije lokacije u Hrvatskom zagorju na kojima se provodi energetska obnova javnih zgrada. Radi se o Osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici i zgradi gradske uprave Grada Lepoglave. Projekti se sufinanciraju bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj


Obnova škole u Gornjoj Stubici

Vrijednost radova energetske obnove škole u Gornjoj Stubici je 7,1 mil. kuna, od čega bespovratna sredstva EFRR-a čine 4,2 mil. kuna. Obnovom bi se trebale ostvariti uštede na energentima od čak 73% i povećati energetski razred zgrade s E na B. Pri tome će se povećati toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, vanjskog zida, stropa i poda prema vanjskom prostoru i stropa prema negrijanom prostoru, zamjeniti vanjska stolarija i unutarnja rasvjete i uvesti novi visokoučinkoviti sustav ventilacije. 

No, to je samo jedan od projekata na području Krapinsko-zagorske županije za koji su na osnovi poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja osigurana sredstva iz EFRR-a. Naime, tako se energetski obnavlja ukupno 37 zgrada  (četiri odgojno-obrazovne, 11 višestambenih i 22 javne zgrade).


Obnova lepoglavske gradske uprave

Zgrada gradske uprave u Lepoglavi izgrađena je 1930. godine, a očekuje se da će se obnova ostvariti uštede na energije oko 56%, dok će se energetski razred zgrade povećati s D na C razred. Ukupna vrijednost radova je oko 1,2 mil. kuna, od čega bespovratna sredstva EFRR-a čine oko 610 000 kuna.

U Lepoglavi je još 2018. godine završena i energetska obnova Kaznionice. Vrijednost projekta bila je gotovo 42 mil. kuna, dok energetske uštede iznose više od 5 %. Projekt je financiran prema modelu ESCO, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u financiranju sudjelovao s 40% opravdanih troškova, izvijestio je MGIPU.