Više od dvije trećine od približno 440 nuklearnih reaktora koji su trenutačno u pogonu stariji su od 30 godina. Oni se tako približavaju ili su već dosegnuli kraj svojeg izvorno predviđenog radnog vijeka od oko 40 godina, nedavno je objavila Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA). 

Nuklearna energija pokriva približno 10 posto globalne proizvodnje električne energije, od toga pridonosi gotovo trećini ukupne niskougljične električne energije. 

Približno 100 nuklearnih reaktora već je, nakon nadogradnje, primilo dozvole za produljenje pogonskog vijeka, objavljeno je na stranicama Nuklearne elektrane (NE) Krško.

 

Udvostručenje vrijednosti 

Prema izvješću IAEA-e, produljenje njihovog pogonskog vijeka za 10 godina imalo bi učinak umnožavanja, budući da bi dodalo 26.000 TW h niskougljične električne energije. To je više od polovine električne energije proizvedene u razdoblju od 40 godina u nuklearnim elektranama

Produljenje pogonskog vijeka za daljnjih 10 godina, dakle na ukupno 60 godina, dalo bi dodatnih 31.400 TW h električne energije. Ta dodatna proizvodnja značila bi gotovo dva posto svjetske niskougljične električne energije proizvedene od 2020. do 2080. godine. 

Uz produljenje pogona na 80 godina te vrijednosti bi se udvostručile.