Francuski mediji su objavili da francuska elektroprivreda EDF ima veliki problem sa svojim nuklearkama. EDF je utvrdio problematična mjesta na zavarima u parogeneratorima pojedinih reaktora, a problem je zabilježen u najmanje pet nuklearnih reaktora. O kojima je točno riječ, objavit će se za tjedan dana. EDF za sada nema namjeru zatvarati reaktore u kojima su zabilježeni problemi, ali o tome će odlučivati ASN, državno tijela zaduženo za sigurnost nuklearki, koji provodi dubinsku istragu i provjerava svaki dio u reaktorima. 

Utjecaj na cijenu energije

Francuska ima drugu najveću flotu nuklearnih elektrana na svijetu, odmah nakon SAD-a. Eventualno gašenje reaktora pred zimu kada raste potrošnja utjecalo bi na proizvodnju struje u Francuskoj, koja uvelike ovisi o nuklearnoj energiji. Moglo bi također utjecati na opskrbu drugih europskih zemalja koje struju uvoze iz Francuske.
Na situaciju su već reagirale burze - ugovori za isporuku za godinu unaprijed u Francuskoj porasli su za 0,4% a ugovori za isporuku u prosincu porasli su za 11% na 70 eura/MWh, objavio je Reuters. Francuski je regulator objavio je da je nakon niza slabosti u održavanju i nadzoru podizvođača pojačao nadzor na reaktorima NE Flamanville 1 i 2.