Novi predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics sastao se u četvrtak s operativnim top menadžmentom Ina Grupe te prezentirao svoje ideje, očekivanja i načina rada. 

"Pred nama je izrada poslovnog plana za 2023. i to je važan zadatak, kojem smo sada posvećeni. Važno je da u ovom trenutku svi nastavimo obavljati ono što radimo najbolje - naš posao. Poslovni uspjeh i izvrsnost najbolji su način da obnovimo povjerenje koje je izgubljeno zbog poteza jednog pojedinca", naveo je Ratatics u objavi na svom Linkedinu profilu. 

Istaknuo je i da u svim Ininim djelatnostima implementiraju važne projekte, pa tako moderniziraju Rafineriju Rijeka, trenutno najveću industrijsku investiciju u Hrvatskoj, a taj proces žele i ubrzati. Naveo je i da INA ulaže 200 milijuna eura u povećanje proizvodnje plina u Jadranu te nastavljaju s razvojem maloprodajne mreže i Fresh Corner koncepta, a žele i snažnije zakoračiti u obnovljive izvore energije i nove poslove koji će unaprijediti postojeći lanac vrijednosti. 

Nove bušotine u istom plinskom polju


Svojom proizvodnjom na kopnu i moru Ina zadovoljava manje od 30% ukupnih potreba hrvatskog tržišta, koje troši oko 2,9 mlrd. m3 plina godišnje. U 2021. godini proizvela je gotovo 774 milijuna m3 plina, a udio proizvodnje na Jadranu u ukupnoj domaćoj proizvodnji plina iznosi oko 30 posto. Razradni program Sjeverni Jadran uključuje različite aktivnosti. Podijeljen je u više zasebnih projekata, točnije njih devet. Jutarnji je objavio da su definirane lokacije za nove bušotine, od kojih se dvije odnose na bušenje s postojećih platformi, a sedam je bušotina na novim lokacijama na kojima nema postojećih platformi, nego će one bušiti na otvorenom moru. 

Provedbu pojedinačnih projekata kompanija je započela u rujnu 2020, kada je izbušena bušotina Irena 2, prva u nizu od potencijalno devet bušotina koje se planiraju izbušiti u sklopu ovog programa. Rezultati bušenja su pozitivni, a gradnja ove platforme počet će paralelno s gradnjom drugih platformi tj. nakon rezultata ostalih bušenja kako bi se postigla potpuna sinergija svih projekata unutar programa. Jutarnji piše da je u listopadu 2021. bušaća platforma Labin zatim angažirana na poslovima izrade druge i treće razradne bušotine Ika B-1 R-DIR i Marica D-DIR na plinskim poljima Ika i Marica. 

Rigorozni sigurnosni kriteriji

Nakon uspješnog bušenja u ožujku ove godine nove bušotine puštene su u proizvodnju putem već postojećih platformi, a dnevna proizvodnj od oko 175.000 kubičnih metara prirodnog plina predstavlja 7,5 posto ukupne Inine planirane proizvodnje plina na moru i kopnu u 2023. godini. Time se zadržava prošlogodišnja razina proizvodnje plina tako da se nadomješta očekivani prirodni pad proizvodnje od 9% zbog starosti polja. Krajem kolovoza bušaća platforma Labin ponovo je isplovila iz Pule. Labin će bušiti četiri bušotine, a u 2024. očekuje se velika kampanja opremanja izbušenih bušotina te bušenje još dviju bušotina. 

Sva se bušenja odvijaju u okvirima rigoroznih nacionalnih i europskih regulativa o sigurnosti i zaštiti okoliša. Povećanje proizvodnje moguće ubrzanjem procesa ishođenja dozvola. Naime, Ina može uvesti u proizvodnju već otkrivena i potvrđena plinska ležišta za koje se već neko vrijeme čekaju dozvole. Ako se taj postupak ubrza, u kratkom roku može privesti proizvodnji plinska polja Žutica, Ferdinandovac, Severovci, Zebanec i Jamarice. Ubrzanje procesa izdavanja dozvola omogućilo bi i brže spajanje u proizvodnju nekih budućih otkrića, objavio je Jutarnji.