Končar je prvo polugodište 2021. godine završio s odličnim poslovnim rezultatima i svi ključni poslovni pokazatelji pokazuju porast u odnosu na isto razdoblje 2020. Tako su ostvareni konsolidirani poslovni prihodi od 1,626 mlrd. kuna, što je za 18,3% više od ostvarenja u istom razdoblju 2020. godine. Prodajom u izvozu ostvareno je 983,6 mil. kuna, što je za 9,6% više nego u istom razdoblju prošle godine, dok udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 62%. Vrijednost novougovorenih poslova iznosila je 2,1781 mlrd. kuna, što je za čak 46,5% više u odnosu na 2020., dok omjer ugovorenih i ostvarenih poslova (tzv. book to bill ratio) u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1,37.

Istodobno je dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila 129,7 mil. kuna, što je za 46 mil. kuna više u odnosu na ostvareno u prvih šest mjeseci 2020. godine. Operativna dobit iznosila je 81,3 mil. kuna, a ostvareni neto konsolidirani rezultat 74,3 mil. kuna.

Knjiga narudžbi (tzv. backlog) na kraju lipnja sadržavala je projekte u vrijednosti 4,8 mlrd. kuna, što je za 13,8% više od stanja na početku godine. Plan prihoda od prodaje u potpunosti je pokriven ugovorenim poslovima i do kraja godine očekuje se ugovaranje novih poslova za 2022. i naredne godine. Tako je tijekom drugog tromjesečja ove godine potpisano više značajnih ugovora od kojih posebno treba izdvojiti ugovor o zamjeni primarne opreme u HE Senj, u vrijednosti 330 mil. kuna i ugovor koji predstavlja iskorak na azijskom tržištu. Riječ je o projektiranju, proizvodnji i nadzoru pri montaži tri generatora za dvije male hidroelektrane u Japanu. Isto tako, u prvoj polovici godine krenula je i isporuka niskopodnih tramvaja za Latviju. Uz sve to, Končareve tvrtke koje čine tzv. transformatorski program ostvarila su za 20% veću prodaju u odnosu na prošlu godinu i održale dobre financijske rezultate unatoč značajnom porastu cijena glavnih sirovina i materijala za proizvodnju transformatora (bakra, aluminija, čelika i transformatorskog lima).

Zbog svega toga se do kraja godine očekuju prihodi u skladu s planiranima i daljnje ugovaranje novih poslova, najavio je Končar.