Blok 6 TE Šoštanj ponovno na mreži

Autor: B.L. Objavljeno: 02.08.2021. 🕜 10:29 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Uspješno je završen redovni remont u slovenskoj termoelektrani

Ponovnom sinkronizacijom za slovenskom elektroenergetskom mrežom je 29. srpnja ove godine završen drugi redovni remont bloka 6 u TE Šoštanj. Remont je započeo početkom svibnja i do danas su uspješno izvedeni svi predviđeni popravci, a u međuvremenu su potrebe za toplinskom i električnom energijom osiguravanje iz bloka 5 i plinskih jedinica. 

Pri radovima, koji se po opsegu ubrajaju u veliki remont ili remont opsega C, u novom bloku jedine preostale termoelektrane na ugljen u susjednoj Sloveniji izvedeni su opći popravci prema uputama proizvođača opreme i izvedene posljednje reklamacijske točke prema ugovoru o isporuci i ugradnji opreme za blok. Tako su zamijenjeni predgrijač naponke vode (LUBECO) i 800 cijevi pregrijača PP1, 2/3 paketa grijača zraka (LUVO), a nadrograđen je i sustav za opskrbu parom za potrebe čišćenja kotlovskih površina. Dio opreme, točnije pojedini sklopovi turbine pri tome su odvezeni u tvornicu u Berlinu, gdje su na njima provedeni potrebni radovi, a to je malo produljilo rok za ponovnu sinkronizaciju bloka. 

U radovima je sudjelovalo 182 djelatnika elektrane, ali i 344 vanjska izvođača. Troškovi remonta u najvećoj su mjeri pokriveni na osnovi nedavno dogovorenog poravnanja s tvrtkom General Electric, izvijestila je slovenska energetska tvrtka HSE.

TAGOVI