Kako trenutno proizvode velike slovenske elektrane

Autor: N.D. Objavljeno: 01.04.2021. 🕜 09:42 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Slovenske hidroelektrane, TE Šoštanj i NE Krško rade iznad plana

Grupa Holding Slovenske elektrarne proizvodi dvije trećine sve slovenske električne energije i gotovo devedeset posto sve električne energije iz obnovljivih izvora u Sloveniji. Prema HSE-u, proizvodnja u prva tri mjeseca ove godine iznosila je 1,9 TWh, što je za 33% više nego u istom lanjskom razdoblju. 

Od toga su hidroelektrane koje rade pod pokroviteljstvom Dravskih elektrana Maribor i Soške elektrarne Nova Gorica proizvele 1 TWh električne energije iz obnovljivih izvora, što je za 34% više nego u istom lanjskom razdoblju, a ostvarena proizvodnja činila je čak 77% u ukupnoj slovenskoj proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. 

Termoelektrana Šoštanj, koja za pogon koristi velenjski ugljen, u razdoblju od siječnja do ožujka proizvela je 0,9 TWh električne energije, što je 31% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. NE Krško, koja je upravo ušla u remont koji će trajati nešto više od mjesec dana, je primjerice lani proizvela više od 6 TW električne energije, ili više od 1% iznad plana, što je prvi puta postignuto tek 2014. To se pripisuje kvalitetnom remontu i povoljnoj hidrologiji. 

TAGOVI