Modernizacije Rafinerije Rijeka napreduje, ali izgleda sporije nego se najavljivalo još prije par godina. Prema informacijama iz INA-e ukupno je završeno 32% radova, 90% inženjeringa i usluge ugovaranja, 57% nabava ali  u izgradnji je tek 9% postrojenja. 

Aktivnosti se odvijaju na sve više lokacija unutar rafinerije, a u njih je uključen sve veći broj stručnjaka iz raznih područja, kažu u INA-i koja je o tijeku projekta izvijestila u tematskom biltenu medijima. Kontinuirano se obavljaju aktivnosti koje se mogu odraditi samo u vrijeme trenutnog zastoja rada rafinerije. Tako se, u koordinaciji s radovima redovne zamjene katalizatora, izvode radovi na modifikaciji reaktora za hidrodesulfurizaciju na hidrokreking postrojenju. Intenzivno se radi i na izradi spojeva na procesnim cjevovodima po cijeloj rafineriji. 

Tijek radova

U tijeku je montaža i ispitivanje rasklopne opreme na 110 kV priključku. Građevinski radovi, a pogotovo oni na armirano-betonskoj strukturi za nove komore, uznapredovali su, dok se istovremeno radi i na sastavljanju četiri modula čelične konstrukcije za spomenute komore. U tijeku je i montaža čelične konstrukcije za hidrokreking postrojenje. Tijekom prosinca očekuju se isporuke veće količine opreme i materijala, uključujući isporuku kolona, zračnih hladnjaka i spremnika koji dolaze iz Južne Koreje, kažu u INA-i. 

"S obzirom na izazove rada u pandemijskom okružnju ponosni smo što će inženjering projekta biti više od 90 % završen, kao i što će se gotovo sve narudžbe izdati do kraja godine čime će većina nabavnih aktivnosti biti odrađena, nakon čega slijedi praćenje isporuke materijala i opreme. projekta je u početnoj fazi te ulažemo znatne napore kako bi Glavnom izvoditelju i pod izvoditeljima pomogli premostiti izazove koji donosi izmijenjeno globalno okruženje. Veselimo se 2022. u kojoj očekujemo ostvarenje značajnih koraka projekta od kojih su najvažniji završetak velikog dijela građevinskih radova, dostava glavne opreme te nastavak strojarskih radova", kaže Vedrana Janjić, direktorica projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka. 

Kada bi modernizacija riječke rafinerije mogla biti dovršena nije poznato javnosti, a već duže vrijeme ne spominje se konačan vremenski okvir.