JANAF je, prema nerevidiranim konsolidiranim i nekonsolidiranim financijskim izvještajima, ostvario 790 milijuna kuna ukupnih prihoda u 2020. ili za 10,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu, postigavši tako najbolje poslovne rezultate od svojeg osnivanja. 

K tomu, priopćeno je iz JANAF-a, bruto dobit ostvarena u 2020. iznosi 351,6 milijuna kuna, što je za 9,9 posto više u odnosu na 2019. godinu. Neto dobit ove tvrtke pak iznosi 288,1 milijun kuna te je za 10 posto veća. 

Prihodi od temeljne djelatnosti - transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 757,9 milijuna kuna i veći su za 14,3 posto od ostvarenja prethodne godine.

 

Mediteransko spot tržište 

Rezultati poslovanja potvrđuju izvoznu orijentiranost kompanije jer je više od 66 posto prihoda iz temeljne djelatnosti, koji iznose gotovo 500 milijuna kuna, ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. JANAF 46 posto svojih prihoda iz skladištenja stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem se susreće s jakom konkurencijom iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena. 

Zatim, JANAF je u prošloj godini vlastitim sredstvima investirao više od 492 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na ulaganja u spremnički prostor za naftu na Terminalu Sisak, modernizaciju na Terminalu Žitnjak, cjevovode te druge objekte i infrastrukturu. 

Također, ova tvrtka je ostvarila visoku iskorištenost skladišno-transportnih kapaciteta ugovaranjem novih poslova čime je uklonjen značajan dio potencijalnih poslovnih rizika te je osigurana stabilnost prihoda za iduće razdoblje. 


Profitabilni poslovni ciklus 

"Usprkos poslovnim i reputacijskim rizicima koji su obilježili poslovanje JANAF-a u 2020. godini, uspjeli smo ostvariti iznimne poslovne rezultate ponajprije zahvaljujući zajedničkom zalaganju zaposlenika i menadžmenta, kao i optimalnim i pravovremenim odlukama nove Uprave. Ostvareni rekordni poslovni rezultati proizlaze ponajprije iz rasta poslovanja temeljne djelatnosti, a ključan iskorak ostvaren je u zadnjem kvartalu optimizacijom investiranja i sklapanjem novih ugovora o transportu i skladištenju nafte i naftnih derivata na međunarodnom tržištu. Također, nova Uprava je pojačanim kontaktima s poslovnim partnerima uspjela zajamčiti stabilnost i sigurnost daljnjeg poslovanja što je posebno potvrđeno prilikom nedavnog procesa poslovne evaluacije ugovora i daljnjom suradnjom s kompanijom BP Oil International o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj. S optimizmom očekujemo nastavak ovog profitabilnog poslovnog ciklusa, budući da će stabilizacija svjetske ekonomije neupitno utjecati na povećanje potražnje za energentima", istaknuo je predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić

"Uzimajući u obzir sve okolnosti poslovanja u proteklom razdoblju, nova Uprava je fokusirana na razvoj nove poslovne strategije i osiguranje kontinuiteta poslovanja kao ključnog čimbenika za stabilnost Društva. Također, u tijeku je izrada nove dugoročne razvojne strategije s vizijom poslovanja do 2050. godine koja predviđa transformaciju JANAF-a u energetsku kompaniju i niskougljičnu tranziciju", izjavio je.