U javnost je procurio nacrt njemačkog Izvješća o napretku Energiewende za 2019., koji bi trebalo objaviti Ministarstvo gospodarstva u svibnju ili lipnju. Prema nacrtu tog dokumenta, koji se objavljuje svake tri godine, predviđa se da Njemačka neće ni približno ostvariti ambiciozne nacionalne ciljeve za smanjenje potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova. To se događa uprkos značajnim smanjenjima emisija uslijed recesije iz 2009. godine i široko proklamiranom putu prema obnovljivim izvorima energije, u koje zemlja obilno investira već godinama. 

Problematični sektori


Ako se ne poduzmu druge mjere, Njemačka će do 2020. smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 33%, što je manje od nacionalnog cilja od 40%. Cilj za 2030. je 55%, ali predviđeni pad je moguć za samo 42%. Transportni i građevinski sektori i dalje su najproblematičniji sektori njemačke energetske tranzicije, vidljivo je. "Ogromni napori potrebni su kako bi se smanjila potrošnja energije u oba sektora", stoji u izvješću. Zapravo, potrošnja energije u prometu u periodu 2020.-2030. trebala bi premašiti baznu 2005. Projekcije uzimaju u obzir sve klimatske mjere koje su donesene do ljeta 2018., dakle ne uzima se u obzir prijedlog da se ugljen postupno ukine najkasnije do 2038. godine. 

Pritisak

Njemačka vlada je pod pritiskom da dovrši paket mjera i zakonodavstva kako bi izbjegla da ne dostigne svoje ciljeve, što bi od zemlje zahtijevalo skupa plaćanja za kupnju emisija u skladu s uredbom EK. Prema tom okviru, Njemačka mora smanjiti ukupne emisije iz sektora koji nisu obuhvaćeni Europskim sustavom trgovanja emisijama (EU ETS), kao što su promet, zgrade i poljoprivreda, za 14 posto do 2020., u usporedbi s razinama iz 2005. godine. Dokument koji je 'procurio' ne uključuje pojedinosti o projekcijama emisija u tim sektorima, ali navodi: "Ambiciozne nacionalne mjere hitno su potrebne za postizanje cilja za 2020."