Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck isključio je u nedjelju mogućnost produljenja životnog vijeka triju preostalih nuklearnih elektrana u zemlji kako bi se uštedio plin, rekavši da bi se time uštedjelo najviše dva posto potrošnje plina. Te uštede nisu bile dovoljne da bi se isplatilo ponovno otvarati raspravu o izlasku iz nuklearne energije s obzirom na konsenzus o toj temi, rekao je u razgovoru s građanima na Vladinom danu otvorenih vrata. "To je pogrešna odluka s obzirom na ono malo što bismo uštedjeli", rekao je Habeck, član stranke Zelenih, koja vuče korijene iz antinuklearnog pokreta 1970-ih i 80-ih, objavio je Reuters. 

Bivša kancelarka Angela Merkel inicirala je zakon o zaustavljanju korištenja nuklearne energije do kraja ove godine nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. s većinom glasača za. No, stavovi se mijenjaju usred straha od energetske krize ove zime nakon pada isporuka ruskog plina - pri čemu je i sama trostrana koalicija podijeljena po tom pitanju. 

Podijeljena koalicija

S druge strane rasprave, ministar financija Christian Lindner iz pro-business orjentiranih Slobodnih demokrata ponovio je svoje stajalište da bi bilo bolje produžiti životni vijek nuklearnih elektrana na ograničeno vrijeme nego ponovno uključiti elektrane na ugljen. "Ne trebamo biti previše izbirljivi, ali trebamo rezervirati sve mogućnosti", rekao je, dodavši da bi u sadašnjim okolnostima bio otvoren za produljenje od "nekoliko godina". 

Neovisno o raspravi o mjerama štednje plina, Habeck je rekao da je otvoren za produljenje životnog vijeka jedne nuklearne elektrane u Bavarskoj ako stres test pokaže da je to neophodno kako bi se osigurala stabilnost i opskrba električne mreže zimi. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da bi rezultat stres testa trebao doći krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca i tada će biti donesena odluka. 

Habeck je optužio južnu državu i proizvodno središte, koje ovisi o elektranama na plin i ima nekoliko elektrana na ugljen, da je moguće pridonijelo problemima jer nije uspjelo izgraditi vjetroelektrane i poboljšati elektroenergetsku mrežu. Činjenica da Njemačka mora opskrbljivati ​​Francusku električnom energijom zbog pada nuklearne proizvodnje još je jedan faktor u igri.