Državna poljska elektroprivreda Tauron mogla bi prodati neke od svojih ugljenokopa u pokušaju poboljšavanja svoje teške financijske situacije, rekli su tri izvora, prenosi Reuters. Tauron je najzaduženija poljska energetska skupina i suočava se s troškovima vezanim uz ograničenje cijena električne energije, što vrši velik pritisak na sposobnost tvrtke da održi rudnike. 

Proizvodnja ugljena u rudarskoj jedinici Tauron pala je prošle godine s 6,45 milijuna tona godišnje na pet mil. tona godišnje  dok je poslovni gubitak povećan s 211 mil. zlota na više od milijardu zlota ili 262 milijuna dolara u 2017. godini. Neto dobit grupe pala je s 1,38 milijardi zlota na 205 mil. zlota u 2017. 

Prošle godine, veleprodajne cijene električne energije u Poljskoj, gdje se generira najveći dio električne energije iz ugljena, skočile su nakon povećanja troškova emisija CO2 i cijena ugljena. Kako bi se spriječio skok cijena za kućanstva, koje inače regulira regulator tržišta, poljski parlament je usvojio zakon kojim se ograničava cijena na razini koja je zabilježena sredinom 2018. godine. Ipak, još uvijek mora osigurati da takva regulacija ne krši pravila Europske unije o državnim potporama.