Industrija ugljena uvjerena je da može preživjeti dekarbonizaciju električne energije i industrije i zadržati fosilna goriva u energetskom miksu oslanjajući se na tehnologiju za hvatanje ugljika, rekao je čelnik Svjetske udruge ugljena za Reuters. Takve metode ključni su dio Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, rekla je šefica organizacije Michelle Manook i pomoći će održavanju ugljena relevantnim jer vlade i tvrtke ubrzavaju napore na smanjenju emisija koje zagrijavaju planet i zagađuju gusto naseljene gradove svijeta. 

Sporazum poziva države da koriste sve dostupne tehnologije, poput hvatanja i skladištenja ugljika (CCS), u kojima se emisije skladište pod zemljom ili koriste u industrijskim procesima. "Vratimo se u Pariz", rekla je Manook u strastvenoj obrani ugljena. "Vratite se Međunarodnom panelu za klimatske promjene i oni su zaista bili jasni i dosljedno govorili da tamo nećemo doći bez hvatanja i pohrane ugljika (CCS)", misli Manook

Skupa tehnologija

Gorivo koje je pokrenulo industrijsku revoluciju prije više od dva stoljeća sve se više istiskuje jer banke i osiguravatelji pod pritiskom dioničara prestaju financirati nove rudnike i pogone na ugljen. Politike koje isključuju ugljen nisu korisne, smatra Manook dodajući kako je CCS dokazana tehnologija. Ali CCS je skup, što pokazuje prva komercijalna primjena tehnologije u elektrani. Kanadski SaskPower potrošio je oko 1,2 milijarde dolara na instaliranje CCS opreme na relativno malom bloku u svojoj elektrani Boundary Dam koja je započela s radom 2014. godine. Projekt se smatra kontroverznim, jer ne uspjeva postići profitabilnost a ustanovljeno je i da je cijena takio proizedene električne energije udvostručena. 

Manook kaže da će se troškovi CCS-a smanjiti ekonomijom razmjera te da vlade trebaju pružiti snažnu potporu politikama kako bi tvrtkama dale povjerenje da ulažu u takve projekte. SaskPower je rekao da će troškovi biti i do 30% niži pri sljedećoj nadogradnji u TE Boundary. Inače, 2018. je objavljeno da jedinice 4 i 5 te elektrane biti zatvorene 2024. jer je plin jeftinija opcija.