Ako će Hrvatska ustrajati na gradnji odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, tada će BiH, istaknuo je nedavno tamošnji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, pokrenuti međunarodni arbitražni spor. Međutim, on se nada kako će se ovo pitanje ipak riješiti diplomatskim putem. 

Košarac je nedavno u telefonskom razgovoru s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem rekao kako nadležne institucije na svim razinama vlasti u BiH smatraju da je odlaganje radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice potpuno neprihvatljivo. Također, on je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Hrvatska ne odustaje od bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac kao preferentne lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. 

Ministar Ćorić je, među ostalim, podsjetio kako Hrvatska i Slovenija do danas nisu postigle suglasnost o zajedničkom rješavanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji te da će, ako ne postignu dogovor, obje zemlje morati skladištiti svoj radioaktivni otpad, objavljeno je na stranicama Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.