Američka energetska tvrtka NextEra Energy, koja se bavi vjetroelektranama osuđena je na uvjetnu kaznu i naloženo joj je da plati više od 8 milijuna dolara kazne i odštetu nakon što je najmanje 150 orlova ubijeno tijekom proteklog desetljeća od lopatica njezinih vjetroelektrana u osam država, rekli su u srijedu savezni tužitelji. ESI Energy podružnica je NextEra Energy a izjasnila se krivim po tri točke za kršenje Zakona o pticama selicama tijekom pojavljivanja pred sudom u utorak u Cheyenneu, Wyoming. Optuženi su za smrt orlova na tri svoje vjetroelektrane u Wyomingu i Novom Meksiku. 

Osim tih smrtnih slučajeva, zlatni i bjeloglavi orlovi su ubijeni u vjetroelektranama povezanih s ESI i NextEra od 2012. u osam država, rekli su tužitelji: Wyoming, Kalifornija, Novi Meksiko, Sjeverna Dakota, Colorado, Michigan, Arizona i Illinois. Ptice stradavaju kada ulete u lopatice vjetroagregata, a neke turbine ubile su veći broj orlova, rekli su tužitelji. 

Nacionalni simbol

Prema saveznom američkom zakonu, protuzakonito je ubijati ili nanositi štetu orlu. Bjelolavi orao, američki nacionalni simbol, uklonjen je iz zaštite prema Zakonu o ugroženim vrstama 2007. godine, nakon dramatičnog oporavka od raširenog uništenja zbog štetnih pesticida i drugih problema. Zlatni orlovi također nisu prošli tako dobro, a populacija se smatra stabilnom, ali pod pritiskom, uključujući vjetroelektrane, sudare s vozilima, ilegalnu pucnjavu i trovanje olovnim streljivom. 

Slučaj se događa u trenutku kad administracija zagovara nove projekte u obnovljivcima, a federalna vlada vraća zaštitu orlova i ostalih ptica pod zakonske okvire, nakon što je kazneni progon po toj osnovi bio prekinut pod vladavinom D. Trumpa. Tvrtke su u prošlosti bile u stanju izbjeći kaznenu odgovornost ako poduzmu mjere za izbjegavanje smrtnosti prica i traže dozvolu, ako se one dogode, a ESI nije tražio takve dozvole. Tvrtka je bila upozoravana zbog smrtnosti ptica ali nije poduzela ništa da to izbjegne, objavio je NPR.org.