Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom suradnjom s Europskom unijom u cilju smanjenja emisije CO2, pokrenula je projekte kojim će se zamijeniti i smanjiti korištenje štetnih izvora energije. 

Stoga, EPCG želi ponuditi građanima Crne Gore mogućnost stvaranja vlastite energije ugradnjom sunčanih elektrana za kućanstva te je Komisija za ulaganja u elektroenergetskom sektoru donijela odluku o realizaciji projekta Solari 3000+.

 

Vlastita proizvodnja 

"Crna Gora ima nevjerojatan solarni potencijal, čak jedan od najvećih u Jugoistočnoj Europi. Podgorica, primjerice, ima više od 2 000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1 300 do 2 000 sati. U Njemačkoj broj sunčanih sati iznosi između tisuću i 1 200, a već ima izgrađene sunčane elektrane snage 50 GW h. Ovim projektom građanima Crne Gore predstavit ćemo stvarne mogućnosti energetskih i financijskih ušteda, a zajedničkim snagama utjecati na smanjenje emisije ugljikova dioksida. Realizacijom projekata iz područja Sunčeve energije značajno ćemo pridonijeti zaštiti okoliša. Nakon ovog projekta za kućanstva, u planu je postavljanje solarnih modula na neplodnom zemljištu u ruralnim područjima i na vodenim površinama", istaknuo je Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora EPCG-a. 

Projekt, koji će se realizirati u suradnji s Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, podrazumijeva ugradnju sunčanih elektrana na 3000 objekata za pojedinačno stanovanje koji su pogodni za valorizaciju Sunčeve energije, javlja EPCG


Povoljni uvjeti

Ovim projektom, proizvodnja električne energije usmjerava se na obnovljive izvore. K tomu, građanima će se po najpovoljnijim uvjetima omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljikova dioksida.

"Kućanstva će tako moći proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe te će, možda, višak prodavati Elektroprivredi. To znači da, osim otplate kredita za solarne module, neće imati troškove za električnu energiju jer će ju sami proizvoditi, a rata će biti manja od njihovog prosječnog računa za struju. Dakle, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeno razdoblje otplate je od pet do sedam godina, dobivaju besplatnu električnu energiju", naglasio je. 


Vrijednost projekta 

U tijeku je priprema javnog poziva za financiranje projekta i nabavu opreme, dok su studije izvodljivosti i idejno rješenje, koje pokazuju opravdanost projekta, već pripremljeni. Nakon toga, građani, potrošači iz kategorije kućanstvo mogu očekivati raspisivanje javnog poziva na koji će moći prijaviti projekt.

Istovremeno, raspisat će se natječaj za više od 400 radnika koji će postavljati solarne module. 

Najveća vrijednost ovog projekta iznosi približno 30 milijuna eura.