Njemačka razmatra uvođenje državnih jamstava za ulaganja u zelenu energiju, rekao je u ponedjeljak ministar gospodarstva Robert Habeck, dok Berlin pokušava postati neovisniji u povećanju kapaciteta obnovljivaca. Najveće europsko gospodarstvo ima za cilj proizvodnju 80% električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, ali uvelike ovisi o uvezenim komponentama, uglavnom iz Azije. 

Državna potpora mogla bi uključivati ​​i otkupna jamstva za proizvedenu energiju, rekao je Habeck, dodavši da bi se tim jamstvima donekle mogle premostiti nejasnoće oko dozvola za projekte. "Moglo bi imati smisla da država uskoči s jamstvom i kaže 'možete naručiti prije nego što dobijete odobrenje', tada će odgovor industrije biti odgovarajuće brži", rekao je Habeck na konferenciji za novinare nakon razgovora s predstavnici obnovljivih izvora energije na tu temu. 

Berlin također razmatra takozvani instrument hibridnog kapitala za financiranje ulaganja u transformaciju energije, rekao je, prenosi Reuters. 

Posljednje statistike

Prema aktualnim podacima Njemačka je daleko od cilja 80% zelene energije. Na temelju privremenih rezultata, Savezni ured za statistiku (Destatis) u rujnu je izvjestio da je električna energija proizvedena sagorijevanjem ugljena porasla za 17,2% u usporedbi s prvom polovicom 2021. Taj energent zaslužan je za trećinu proizvodnje, rastom s 27,1% u prvoj polovini 2021. na 31,4% u ovogodišnjem polugodištu.

Udio električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije porastao je za 12,1% na 48,5% (1. polovina 2021.: 43,8%). Ukupno je 263,2 milijarde kWh električne energije isporučeno u mrežu u Njemačkoj u prvoj polovici 2022. To je povećanje od tek 1,3% u odnosu na prvu polovicu 2021., zaključuje Destatis.  Najviše je porasla proizvodnja iz vjetroelektrana (25,7%) i fotonapona (11,2%), dok bioplin i hidroenergija stagniraju.