Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) s partnerima planira graditi plutajuću sunčanu elektranu na Slanom jezeru u Nikšiću. Slano jezero je umjetno jezero u zapadnom dijelu Nikšićkog polja, izgrađeno sredinom prošlog stoljeća za potrebe hidroenergetskog sustava Perućica. 

"Upravo ovo jezero pruža velike mogućnosti za razvoj Sunčane zelene energije, s obzirom na to da Crna Gora, kao zemlja male površine i sa zemljopisnom posebnošću ne raspolaže ogromnim prostranstvima koja su prikladna za postavljanje solarnih modula, a i samo Slano, za razliku od Krupca, nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića. Pri tome, treba uzeti u obzir i činjenicu da gradnja plutajuće sunčane elektrane na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, budući da se ono nalazi u vlasništvu naše tvrtke", ističe izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin.

 

Bolja učinkovitost 

On navodi kako bi taj projekt bio usklađen sa smjernicama za ublažavanje negativnog utjecaja obnovljivih izvora na bioraznolikost, koje je objavio Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN). 

Za izgradnju plutajuće sunčane elektrane na Slanom jezeru zainteresirane su tvrtke iz Danske, izvijestila je EPCG

"Taj podatak ima naročito naglašenu vrijednost, ako se uzme u obzir činjenica da je ta zemlja, upravo zahvaljujući kvalitetnom djelovanju svojih tvrtki iz građevinskog i energetskog sektora, odavno potvrdila sposobnost razvoja zelene energije, i to na gospodarski učinkovit, a po ljude i okoliš siguran način", objasnio je. 

Inače, brojne studije potvrđuju kako su plutajuće sunčane elektrane 12,5 posto učinkovitije od onih na krovovima i na tlu, budući da je odbljesak sunčevih zraka mnogo veći na fotonaponskim modulima koji su postavljeni na vodenoj površini od onih na kopnu.