Solinska tvrtka Include koja proizvodi pametni urbani namještaj potvrdila je prvog izravnog ulagača u novoj investicijskoj rundi. Radi se o Stjepanu Talanu, direktoru Solvisa, varaždinske tvrtke koja je jedini hrvatski proizvođač fotonaponskih modula. Solvis zapošljava 180 djelatnika, a u 2017. godini zabilježili su više od 600 milijuna kuna prihoda. 

"Moja tvrtka Solvis već 10 godina uspješno posluje i plasira svoje solarne panele na svjetskim tržištima. Tvrtku Include gledam kao vrlo perspektivnu te, s obzirom na to da djeluje u istom industrijskom sektoru, smatram kako ulaganjem mogu pridonijeti i boljem ukupnom poslovanju, prije svega sinergijom u suradnji Solvisa i Includea", rekao je Stjepan Talan. 

Platforma Funderbeam

 

Tvrtke Include i Solvis suradnju su započele 2015., dizajniranjem specijalnog fotonaponskog modula namijenjenog Steora pametnim klupama, a do danas je na tisuće hrvatskih fotonaponskih modula instalirano u hrvatskim pametnim klupama na 43 globalna tržišta. Include je novu investicijsku rundu započeo prije 20 dana, putem platforme Funderbeam, a do sada je prikupljeno 11 milijuna kuna od strane 450 investitora iz Hrvatske i svijeta. 

Osim novca kojega tvrtka prikuplja putem platforme, u novoj rundi pregovaraju s nekoliko privatnih ulagača, kao što je Stjepan Talan, a ukupan iznos investicije (privatni ulagači i Funderbeam platforma) mogao bi se popeti čak do 30 milijuna kuna. 

Nova dimenzija suradnje

 

Include izvozi 11 proizvoda na 43 globalna tržišta, a prisutni su u 260 gradova diljem svijeta. 

"Iznimno nam je drago što je suradnja sa Solvisom dobila jedno novu dimenziju. Naša tvrtka u proteklih nekoliko godina intenzivnog razvoja došla je do naprednih rješenja za kontrolu korištenja i prijenosa energije iz fotonaponskih modula u baterijske sustave, koje također samostalno razvijamo. To znači da osim ugradnje Solvisovih fotonaponskih modula u naše proizvode postoji mogućnost da zajednički ponudimo cjelovita rješenja koja uključuju kontrolu punjenja, napredne baterijske sustave, udaljenu telemetriju te daljinsku nadogradnju raznih sustava", izjavio je osnivač Includea Ivan Mrvoš.