Energoinvest, koji je nedavno opskrbu plinom BiH samoinicijativno prebacio isključivo na Turski tok, sada upozorava da će od sutra doći do prekida isporuke ruskog plina u Federaciju BiH i to zato što BH Gas nije platio fakturu Energoinvesta za uvezeni i isporučeni plin za ožujak, iako su potrošači sve platili. Energoinvest tvrdi da BH Gas odbija platiti račun i vraća fakture bez zakonskog uporišta te da je riječ o igrama moći, jer je uvoz plina preko Turskog toka jeftiniji nego preko Mađarske. 

BH Gas pak danas kaže da im Energoinvest ne želi dostaviti račun Gazprom Exporta za isporučeni plin i na taj način sprečavaju da fakturu plati i ispuni svoje obveze kao i posljednje 23 godine, upozorili su danas iz te kompanije. To je jedina dospjela faktura za plaćanje prije pet dana, a BH Gas će je platiti u roku od 30 sekundi nakon dobivanja ruske fakture, kažu u toj kompaniji. "Mjesecima upozoravamo da će scenarij prijelaza na Turski tok biti upravo takav i da će Energoinvest samoinicijativno napustiti sve ugovore iz smjera Beregova prelaskom u taj smjer. Sada imamo situaciju da su mađarski prijevoznik FGSZ i srpski prijevoznik Transportgas Srbija podnijeli upozorenja za plaćanje troškova prijevoza za ugovore koji bi Energoinvest trebao raskinuti", kažu u BH Gasu.

Jedini opskrbni put

Tvrde da Energoinvest provodi pravno nasilje te želi dovesti građane i gospodarstvo FBiH u "talačku krizu" kako bi preuzeo potrošače BH-plina i tako BH-Gas doveo u situaciju da ne može realizirati strateške projekte FBiH, posebno Južnu interkonekciju

"Energoinvest želi da Turski tok bude jedini opskrbni put, a ruski plin jedini plin koji će kupiti FBiH, a za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje prepreka. Imamo svu dokumentaciju koja se temelji na pritisku na ovu tvrtku, kao i druge dokaze koji pokazuju ljude koji stoje iza tog pritiska. Energoinvest i pojedinci iz poznatih centara moći prisiljavaju BH-Gas da učini nešto što nijedan dokument ne propisuje. Ovakav pritisak neće proći, a BH-Gas će platiti račun Gazpromu za 30 sati.", poručuju iz BH Gasa. Energoinvest će se očitovati sutra na konferenciji za medije.