Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck kaže kako bi ekološka tužba protiv ubrzane izgradnje terminala za uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) mogla potkopati njemačke napore da se odvikne od uvoza ruske energije. 

Udruga Njemačka pomoć okolišu (DUH-Deutsche Umwelthilfe) je, naime, podnijela tužbu tražeći obustavu izgradnje postrojenja u Sjevernom moru, u Wilhelmshavenu jer bi to moglo ugroziti podvodna životna staništa, kao i lučke pliskavice. 

Njemačka vlada pokušava ubrzati izgradnju terminala kako bi uvozila LNG, uključujući ukapljeni prirodni plin iz Sjedinjenih Američkih Država. Cilj je postati manje ovisan o ruskom prirodnom plinu. Također, cilj je pripremiti se na mogućnost da Rusija obustavi isporuku tog energenta.

 

Sudjelovanje ekoloških skupina 

"Ako nemamo LNG terminale i ako plin ne dolazi iz Rusije, sigurnost opskrbe u Njemačkoj nije zajamčena", rekao je Habeck za RTL Direkt kasno u srijedu. 

"Vaša nas tužba stavlja u veću ovisnost o (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu - ne biste to trebali činiti u ovom trenutku", rekao je obraćajući se izravno DUH-u. 

Njemačka savezna pokrajina Donja Saska, gdje će se LNG terminal nalaziti, želi uvelike pojednostaviti i skratiti postupke odobravanja njegove izgradnje. To je izazvalo kritike, a ekološke organizacije su izjavile kako je početak gradnje u Wilhelmshavenu odobren bez otkrivanja relevantnih dokumenata ili sudjelovanja ekoloških skupina, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

Njemačka planira dvije plutajuće jedinice, kapaciteta 7,5 mlrd. m3 ukapljenog plina godišnje i skladišta, koja bi kombinirano pokrila približno 30% sadašnje količine ruskog plina i oko 8,5% očekivanje potražnje u budućnosti. Prva faza većeg projekta je proširenje luke u Wilhelmshavenu.