Nizozemska plinska tvrtka Gasunie, njemačka Kreditna banka za obnovu (KfW) i njemačka energetska tvrtka RWE koncem proteklog tjedna potpisali su Memorandum o razumijevanju kako bi zajednički gradili terminal za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Brunsbüttelu, u saveznoj pokrajini Schleswig -Holstein. 

Gasunie želi krenuti s gradnjom tog LNG terminala koji će, osim ukapljenog prirodnog plina, moći prihvatiti zeleni vodik, već u ovoj godini.

S kapacitetom od osam milijardi prostornih metara plina godišnje, taj LNG terminal otvara mogućnost da na njemačko tržište prirodni plin stiže iz onih područja koja su 'van ruke' plinovoda. Gasunie će također biti operator terminala.

 

Najnovija geopolitička zbivanja 

"Izgradnjom LNG terminala u Brunsbüttelu, Gasunie daje važan doprinos europskoj sigurnosti opskrbe. To je dobar korak u smanjenju ovisnosti o uvozu plina iz Rusije", izjavila je nizozemska ministrica financija Sigrid Kaag, javlja Gasunie

"S LNG terminalom u Brunsbüttelu odgovaramo na najnovija geopolitička zbivanja. Moramo smanjiti ovisnost o ruskom plinu. LNG terminali pomažu u povećanju sigurnosti opskrbe u Njemačkoj i Europi. Istodobno se pripremamo za budućnost projektiranjem terminala tako da se zeleni vodik ili proizvodi od njega, kao što je amonijak, mogu kasnije uvoziti", rekao je njemački savezni ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck.

plinarski forum