Plin u prosjeku skuplji za 16 umjesto za 77 posto

Autor: B.O. Objavljeno: 14.03.2022. 🕜 10:53 Lokacija: Zagreb

Paket mjera Vlade značajno će ublažiti rast cijene plina, navodi HERA

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) je na sjednici održanoj 7. ožujka donijelo Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2022. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2023. godine. 

Odlukom je, na temelju Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, određena cijena tog energenta za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za regulacijsku godinu 2022./2023., odnosno za razdoblje primjene od 1. travnja do 31. prosinca 2022. te za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2023., i to za sva distribucijska područja u Hrvatskoj. 

Prema navedenoj Odluci, objavljeno je na stranicama HERA-e, prosječno povećanje krajnje cijene plina, bez PDV-a od 1. travnja iznosit će 77 posto, a zbog promjene troška nabave plina u strukturi krajnje cijene.

 

Trošak distribucije 

Najmanji rast od 62 posto je na distribucijskom području operatora distribucijskog sustava Energo iz Rijeke, gdje je opskrbljivač u obvezi javne usluge Gradska plinara Zagreb – Opskrba, dok je najveći porast od 89 posto na dijelu distribucijskog područja operatora distribucijskog sustava HEP-Plin (gradovi Daruvar i Grubišno Polje te općine Sirač, Končanica i Dežanovac), gdje je opskrbljivač u obvezi javne usluge Zagorski metalac. 

"Značajno povećanje troška nabave plina posljedica je kontinuiranog uzlaznog kretanja cijena tog energenta na europskim plinskim tržištima koje je počelo u drugom tromjesečju 2021., zbog čega trgovci plinom posljedično nabavljaju plin po značajno višim cijenama nego što je bio slučaj u prethodnim godinama. Stoga se navedeni porast veleprodajnih cijena odražava i na maloprodajno tržište plina u Hrvatskoj. U razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2023., u odnosu na razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2022., prosječna krajnja cijena opskrbe plinom bit će veća za 0,3 posto, a zbog promjene troška distribucije plina u regulacijskoj godini 2023. u skladu s Odlukom o iznosu tarifnih stavki za distribuciju plina", objavila je HERA

"Paket mjera Vlade značajno će ublažiti porast cijene plina te će za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom rezultirati povećanjem cijene plina s PDV-om prosječno za sva distribucijska područja za oko 16 posto", javlja HERA.

 

Regulirani uvjeti 

Naime, Vlada je 16. veljače predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, a koji uključuje potpore za trošak plina kućanstvima, porezna rasterećenja, socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva i jednokratne naknade namijenjene umirovljenicima. Paket mjera, među ostalim, obuhvaća prijedlog izmjena zakona o PDV-u kojim se smanjuje stopa PDV-a na plin sa sadašnjih 25 posto na pet posto te odluka o subvencioniranju cijene plina kojom se uvodi potpora od 0,10 kn/kW h svim kućanstvima koja koriste plin, s primjenom od 1. travnja. 

U HERA-i napominju kako se navedeni paket mjera odnosi na kućanstva koja kupuju plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge, ali i na kućanstva koja taj energent kupuju slobodno na tržištu. Za kućanstva s tržišnim ugovorima utjecaj paketa mjera na postotnu promjenu cijene ovisit će ponajprije o cijeni plina koja je utvrđena ugovorom. 

Inače, osim ove odluke, HERA je na prošlotjednoj sjednici donijela Odluku o iznosu tarifnih stavki za zajamčenu opskrbu plinom za krajnje kupce koji nisu kućanstvo (poduzetništvo) za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja ove godine. Odluka je donesena na temelju Izmjena i dopuna Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu.


plinarski forum

TAGOVI