Ćorić: domaća proizvodnja i LNG terminal jamče opskrbu plinom

Autor: N.D. Objavljeno: 21.03.2022. 🕜 08:25 Lokacija: Zagreb

Količine će biti tu, ali cijena... to je tržišna priča

Hrvatska neće patiti od nedostatka plina, njegova proizvodnja raste i rasti će i sljedećih nekoliko godina, rekao je u nedjelju u razgovoru za Hrvatsku televiziju ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. S novom INA-inom godišnjom proizvodnjom, od 285 milijuna m3 plina koja počinje ove godine, ukupna domaća proizvodnja premašit će milijardu prostornih metara plina, što je oko 35% domaćih potreba. 

Nova proizvodnja doprinijet će sigurnosti opskrbe. “Iduće godine trebale bi donijeti ne samo na nalazištima INA-e, nego i nekih drugih kompanija povećanje proizvodnje u odnosu na trenutnu proizvodnju od 30-tak posto potreba. Vjerujem da možemo doći do 40 posto pokrivanja domaćih potreba. S druge strane, alternativni dobavni pravac, LNG na otoku Krku je apsolutno jamstvo da naše gospodarstvo i građani neće ostati bez plina, bez obzira na razvoj događanja na istoku Europe”, naglasio je Ćorić. A cijena, to je neka druga priča, jer cijene su vezane za tržište. 

Na pitanje hoće li plin uvezen preko LNG terminala i ostati u Hrvatskoj, pošto u zakupci stranci, ministar je pojasnio da u slučaju događanja najgoreg scenarija to znači prestanak trgovanja na Baumgartenu kao referentnom tržištu i zapravo, nestanak plina u Europi. "Ne vjerujemo da će se to dogoditi, ali kada bi se i dogodilo, naš alternativni pravac dozvoljava, uz našu proizvodnju, da zadovoljimo najveći dio naših potreba”, rekao je ministar Ćorić. Od sutra bi trebali pojeftiniti naftni derivati i to značajno, eurodizel će ostati iznad 12 kn/l, a eurosuper će pasti ispod te razine, a cijena idućeg tjedna ovisit će o kretanjima cijena nafte ovaj tjedan. 

TAGOVI