Brže razmatranje zakona o Južnoj interkonekciji

Autor: B.O. Objavljeno: 01.03.2022. 🕜 14:54 Lokacija: Mostar (Bosna i Hercegovina)

Nastavak aktivnosti na plinskoj interkonekciji između BiH i Hrvatske

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić će u ime Vlade FBiH zatražiti od Vijeća ministara BiH izvješće o statusu pokrenute inicijative za sklapanje međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija, na pravcu Zagvozd (Hrvatska) - Posušje (BiH) - Novi Travnik – Travnik, s odvojkom za Mostar, kao pretpostavke za uspješno ostvarenje tog projekta. 

Federalni premijer je zadužen i da, uime Vlade FBiH, od Doma naroda Parlamenta FBiH zatraži što brže razmatranje Prijedloga zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i Hrvatska.

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije  (FMERI) te tvrtka za proizvodnju i transport plina BH-Gas iz Sarajeva zaduženi su da, svatko u okviru svojih nadležnosti, nastave aktivnosti na realizaciji projekta Južna plinska interkonekcija.

Zatim, FMERI će hitno tamošnjoj vladi predložiti osnivanje radne skupine u čijem bi sastavu bili predstavnici ovog ministarstva, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZHB, Energoinvesta, BH-Gasa i Operatora - Terminali Federacije. Zadatak te radne skupine, istaknuto je, među ostalim, na tematskoj sjednici Vlade FBiH koja je održana jučer u Mostaru, bit će kontinuirano praćenje i pravovremeno, kroz resorno federalno ministarstvo, informiranje Vlade FBiH o novostima oko sigurnosti opskrbe Federacije BiH energijom i energentima te predlaganje aktivnosti i mjera za prevladavanje mogućih poteškoća u opskrbi. 

plinarski forum

TAGOVI