Kompanija “Gazprom energoholding” razmatra projekat izgradnje elektrane snage 300 MW u Srbiji, rekao je direktor te kompanije Denis Fjodorov, prenosi Srna. “Što se tiče Srbije, već smo započeli jedan projekt. Sada razmatramo još jedan — elektranu od oko 300 MW. Radit ćemo na ovom projektu”, rekao je Fjodorov na pres-konferenciji. 

U ožujku je generalni direktor ove kompanije reako da “Gazprom energoholding” analizira tri do četiri lokacije za izgradnju termoelektrane u Srbiji. Srbija će uskoro započeti izgradnju plinovoda Turski tok na svom teritoriju, kojim će cca 15,8 mlrd m3 plina iz Turske ići put Mađarske i Austrije. Također, zemlja će proširiti plinsko skladište Banatski dvor te razmatra gradnju dva nova plinska skladišta. 

Opskrba Mađarske

Ruski plin u Tursku će doći do kraja ove godine, a put prema zapadu nastavit će se ovisno o dinamici izgradnje plinovoda u ostalim zemljama. Vijesti su o tome oskudne, iako Srbija objavljuje da će dionica od Bugarske do Mađarske biti završena do sredine prosinca. 

Mađarski ministar vanjske trgovine Szijjarto je rekao krajem ožujka da su isporuke plina Mađarskoj od Gazproma osigurane za iduću godinu pa i ako bude obustavljena opskrbe preko Ukrajine kad istekne ugovor s Rusijom krajem godine. Također je naglasio da zemlja računa na moguću dostupnost opskrbe južnom rutom, preko Turskog toka, a na sastanku s čelnikom Gazproma Aleksejom Millerom obećao je da će Mađarska imati spremnu plinsku infrastrukturu za uvoz iz tog pravca početkom iduće godine.