Mađarska i Rusija jučer su se dogovorile o uvjetima uvoza ruskog plina u tu zemlju, koji počinju vrijediti od 1. listopada, kada prestaje vrijediti stari ugovor o dobavi. Kroz nove plinovode Turski tok i Sjeverni tok 2 Mađarska će dobivati 4,5 mlrd.m3 plina godišnje, što je znatno manje nego do sada. Ta vijest bitna je i za Hrvatsku, preko koje Mađarska kupuje LNG, a Gazprom je odbio komentirati zašto su količine snižene.

"Novi sporazum s Gazpromom osmišljen je na 15 godina s mogućnošću promjene količine za 10 godina. Gazprom će Mađarskoj godišnje isporučivati ​​4,5 milijardi kubnih metara prirodnog plina”, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó u televizijskom intervjuu koji je objavljen na njegovoj Facebook stranici, prenosi medij Eadaily. 

Te količine su znatno manje nego do sada, jer je Mađarska 2020. uvezla 8,6 mlrd m3 plina iz Rusije, a ove godine očekuje se uvoz 6,2 mlrd m3 plina. Prema novom ugovoru, računa se da će 3,5 mlrd m3 plina stizati iz pravca Srbije, a jedna milijarda kubika iz pravca Austrije. To je znatno manje u odnosu na raspoloživi kapacitet Turskog toka, koji Mađarskoj omogućuje uvoz čak 8,5 mlrd. m3 plina preko Srbije. Mađarska godišnje troši 10,2 mlrd. m3 plina.

A cijena?

Dogovorili smo se i o cijeni koja je mnogo privlačnija nego što smo platili za ugovor koji sada ističe. To će nam omogućiti da cijenu plina držimo niskom”, dodao je mađarski diplomat, u poruci koja je objavljena odmah nakon njegovog sastanka s čelnikom Gazproma Aleksejem Millerom u Sankt Peterburgu. BNE piše da tržišni sudionici kažu da će cijena biti usklađena s kotacijama na CEGH-u. Isporuke iz Srbije počet će prije isteka godine, pošto bi interkonekcijski plinovod trebao biti završen u listopadu.

Strane su razgovarale o ključnim pitanjima i izgledima za suradnju u plinskom sektoru, uključujući opskrbu plina Mađarskoj. Na sastanku je razgovarano i o radu mađarske strane na proširenju nacionalnog transportnog sustava plina”, priopćio je Gazprom. Mađarska je višegodišnji ugovor s Gazpromom o isporuci plina potpisala još 1995., a istekao je 2016. i od tada je bio produžavan na godišnjoj razini. Ugovor o kupovini plina će biti potpisan do kraja mjeseca.