Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je usporila ili u potpunosti zaustavila većinu gospodarskih djelatnosti, izgradnja otpremnog plinovoda za terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku na pravcu Omišalj - Zlobin teče planiranom dinamikom. Radovi koji su započeli sredinom prosinca 2019. godine paralelno se odvijaju na cijeloj trasi plinovoda, od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj.


Položena gotovo polovica cijevi

Do sada je je pripremljen čitav radni pojas plinovoda i iskopan gotovo cijeli rov u koji će biti položene plinovodne cijevi, a gotovo polovica zavarenih cijevi u duljini većoj od 7400 m već je položena u rov. Pored toga, teku radovi nizanja cijevi po trasi plinovoda i njihovo zavarivanje i radovi na plinskim čvorovima. U njima su 2/3 zemljanih radova širokog iskopa i izrade nasipa već završeni, a u tijeku su i armiračko-betonski radovi. Izrađeni su temelji i nadtemelji upravljačkih zgrada na oba čvora i u tijeku je zidanje objekata.


Slijedi najzahtjevniji dio projekta 

Najzahtjevniji dio izgradnje bit će polaganje podmorskog dijela plinovoda u duljini oko 750 m, pri čemu će cijevi obložene betonom biti položene na dubini od 55 m. Kako se cijevi dopremaju iz Italije, zbog pandemije je postojala bojazan da će njihova isporuka kasniti. No, zahvaljujući dobroj međusobnoj koordinaciji, na vrijeme ugovorenim poslovima njihove izrade i suradnji s prijevoznicima, od 30.4.2020. godine započela je doprema prvih cijevi (po jedna cijev na svakom kamionu). Isporuka cijevi trebala bi biti dovršena do 25.5.2020. godine.

Završetak izgradnje plinovoda Omišalj - Zlobin, čija je vrijednost 430 mil. kuna, planirana je do kraja 2020. godine. Time će u trenutku kada terminal za LNG postane operativan biti osigurana otprema plina s terminala, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Plinacra, operatora hrvatskog plinskog transportnog sustava.