Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prisustvovala je ovaj tjedan potpisivanju Ugovora o zajmu Europske investicijske banke (EIB) za projekt izgradnje plinske interkonekcije Srbija-Bugarska. Vrijednost tog projekta je 160 milijuna eura, a dužina plinovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija je 170 kilometara.

"Zahvaljujem Europskoj uniji i EIB-u na podršci i odličnoj suradnji u svemu što radimo. Za nas plinska interkonekcija između Srbije i Bugarske znači plinsku stabilnost koju ćemo kao zemlja imati te da uz diverzifikacijske pravce razmišljamo i o diverzifikaciji opskrbljivača u plinskoj djelatnosti. U ovoj godini ćemo donijeti bitne odluke po pitanju energetske tranzicije te da više okrenemo čistim izvorima energije, gradimo plinske i elektrane iz obnovljivih izvora. Izgradnja ovog plinovoda značajno će povećati energetsku sigurnost ne samo Srbije, već i okruženja", poručila je ona.

 

Energetska tranzicija 

Ministar financija Srbije Siniša Mali istaknuo je kako je to jedan od šest prioritetnih projekata koje je utvrdila Europska unija kada je riječ o energetskom povezivanju središnje i jugoistočne Europe. "Ova plinska interkonekcija građanima Srbije će pružiti ne samo sigurnu opskrbu i dovoljne količine plina jer se naše gospodarstvo sve više razvija, već ćemo ovako diverzificirati i rute, čime osiguravamo i dodatnu neovisnost. Ovaj projekt je dio velikog ulagačkog plana Srbija 2020-2025, bitan je i za ekologiju jer je prirodni plin bolji izvor energije od kotlovnica i mazuta te će kao građevinski projekt pridonijeti rastu naše ekonomije i BDP-a", rekao je.

"Europska investicijska banka podržava energetsku tranziciju u Srbiji i širom svijeta. Kao dio politike kreditiranja EIB-a za energetiku dogovorene 2019., obvezali smo se da ćemo podržati nekoliko plinskih projekata koji su već u fazi procjene, prije nego što se okrenemo pozajmicama isključivo za projekte obnovljivih izvora od kraja ove godine. Zbog toga je EIB osigurao 25 milijuna eura za podršku izgradnje srpskog dijela te interkonekcije, prioritetnog projekta za Europsku uniju, i inicijativu za plinsko povezivanje srednje i jugoistočne Europe, koja pridonosi snažnoj, prosperitetnoj i Srbiji u razvoju, što je zajednički cilj. Ovim ulaganjem potvrđujemo podršku energetskoj tranziciji Srbije i cijelog okruženja", rekla je Liliana Pavlova, potpredsjednica EIB-a, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.