Natječaj za izvođača radova na plinovodu Niš–Dimitrovgrad, prema očekivanjima, bit će raspisan u roku od sedam do 10 dana, izjavila je jučer potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović odgovarajući na novinarska pitanja uoči početka osnivačkog sastanka Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije. 

Izgradnja plinske interkonekcije s Bugarskom, plinovoda Niš–Dimitrovgrad, prvi je korak ka diverzifikaciji ne samo plinskih pravaca, već i opskrbljivača tim energentom, kazala je.

Ujedno, to je mogućnost da Srbija dobije plin iz drugih izvora, uključujući ne samo Azerbajdžan, nego i LNG terminal u Grčkoj, ali i budući EastMed plinovod, objasnila je potpredsjednica tamošnje vlade. 


Veće mogućnosti povezivanja

Također, javlja vlada Srbije, Zorana Mihajlović je naglasila kako je novac za izgradnju plinske veze osiguran iz europskih fondova i zajmova europskih banaka. 

Prema planu, plinovod bi trebao biti u funkciji u 2023. godini. To će, među ostalim, omogućiti plinsku stabilnost, ali i veće mogućnosti za povezivanje u okruženju, ponajprije s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.