Bugarski operator plinskog transportnog susuatav Bulgartransgaz objavio je jučer da je zbog puknuća magistralnog plinovoda obustavio isporuke plina Rumunjskoj, Srbiji i Mađarskoj. Riječ je o sekciji plinovoda u duljini 20 metara, izgrađenoj 1988. blizu Varne, u blizini kompresorske stanice. Odmah se pristupilo sanaciji tako da je opskrba Rumunjske ubrzo djelomično obnovljena, ali Srbija i Mađarska ostale su bez isporuka. Taj plinovod dio je Balkanskog toka, koji nazivaju i Turski tok, kojim ruski plin stiže iz Turske do Srbije i ostalih zemalja regije, javljaju mediji u regiji. 

Bosna i Hercegovina je odmah objavila da će opsrba biti racionirana te je pozvala kupce da koriste alternativni energent. Nakon dogovora, Srbija je pustila dodatne količine plina u BiH i kriza je izbjegnuta. Ta je zemlja u osobito lošoj situaciji jer sada u potpunosti ovisi o uvozu iz Srbije, dok je ranije uvoz išao preko Mađarske i Hrvatske. Srbija je plin za svoje potrebe pak interventno uvezla iz Mađarske i koristi plinsko skladište Banatski dvor. 

Ukrajina, koja je prestala biti tranzitna zemlja za ovaj dio Balkana, je pak danas objavila da je spremna prijateljskim zemljama Mađarskoj i Srbiji ponuditi tranzit preko Ukrajine. Očekuje se stabilizacija opsrbe preko Bugarske danas ili sutra. Srbija je s uvozom preko Balkanskog toka počela 1. studenog i u potpunosti ovisi o tom dobavnom pravcu, jer samo 13% potreba zadovoljava domaćom proizvodnjom. Ugovor Srbije s Gazpromom ističe krajem ove godine, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom listopada objavio je da je ruska strana predložila tri puta višu cijenu plina u odnosu na postojeću.