Na Konferenciji stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) u Glasgowu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i Bill Gates, osnivač mreže Breakthrough Energy te predsjednik Europske investicijske banke (EIB) Werner Hoyer službeno su sklopili pionirsko partnerstvo koje će dovesti do povećanja ulaganja u ključne klimatske tehnologije. Potpisivanje memoranduma o razumijevanju uslijedilo je nakon lipanjske najave o uspostavi partnerstva na ministarskom sastanku Misije za inovacije, izvijestila je EK. 

Cilj je partnerstva, čiji su članovi EK, EIB i Breakthrough Energy Catalyst, od 2022. do 2026. mobilizirati do 820 milijuna eura (milijardu američkih dolara) kako bi se ubrzalo uvođenje i stavljanje na tržište inovativnih tehnologija koje će pomoći ostvariti ambicije Europskog zelenog plana i klimatske ciljeve EU-a za 2030. 

Očekuje se da će za svaki euro javnih sredstva privatni investitori uložiti još tri eura, a ta će sredstva biti namijenjena projektima iz EU-a koji imaju najviše potencijala da pridonesu u sljedeća četiri sektora: čisti vodik, održiva zrakoplovna goriva, izravno hvatanje ugljika iz zraka i dugoročno skladištenje energije.

 

Utrka u inovacijama 

"Važno je djelovati odmah. Zbog klimatskih promjena moramo ulagati u visokorizične inovacije i ukinuti 'zelenu premiju' povezanu sa stavljanjem na tržište novih tehnologija, koje moraju postati dostupne što prije. Ovo novo partnerstvo još je jedan korak na putu prema tome da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent i kontinent klimatskih inovacija. Od članica, industrije i drugih očekujem da se pridruže utrci u inovacijama u području klime", izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen. 

"Bez globalne tehnološke revolucije i opsežnih ulaganja u revolucionarne inovacije ne možemo ostvariti klimatske ciljeve. Europska investicijska banka financira brojne tehnologije u ranoj fazi i tako im pomaže da se prošire i postanu cjenovno pristupačnije, a danas se koristimo nastalim stručnim znanjem kako bismo postigli ambiciozne klimatske ciljeve EU-a", rekao je predsjednik EIB-a Werner Hoyer. 

"Postizanje nulte neto stope emisija jedna je od najtežih zadaća postavljenih pred čovječanstvo. Bit će nam potrebne nove tehnologije, nove politike i nova partnerstva između privatnog i javnog sektora u dosad nezabilježenoj mjeri. Partnerstvo s Europskom komisijom i Europskom investicijskom bankom doprinijet će ubrzanju širokog prihvaćanja klimatskih rješenja s pomoću kojih će se izgraditi čiste industrije i otvoriti nova radna mjesta u cijeloj Europi za buduće generacije", istaknuo je Bill Gates, osnivač organizacije Breakthrough Energy.

 

Filantropske organizacije 

Partnerstvo će se posvetiti tehnologijama za koje se pokaže da mogu smanjiti emisije stakleničkih plinova, ali su preskupe da bi se proširile i konkurirale postojećim tehnologijama koje se temelje na fosilnim gorivima. Omogućit će javna i privatna ulaganja u velike demonstracijske projekte. 

Europska investicijska banka (korištenjem sredstava Komisije) i Breakthrough Energy Catalyst osigurat će jednake iznose bespovratnih sredstava i financijskih ulaganja u projekte. Breakthrough Energy Catalyst potaknut će i partnere da ulažu u projekte i/ili kupuju zelene proizvode koji iz njih proizlaze. 

Podupiranjem tih tehnologija u ovoj fazi demonstracijskog procesa i stvaranjem tržišta za te zelene proizvode partnerstvo će smanjiti njihovu 'zelenu premiju', tj. njihovi će troškovi moći konkurirati opcijama koje se temelje na fosilnim gorivima. Tako će oni brže biti prihvaćeni na globalnoj razini i postati neovisni od programa javne potpore. 

Sredstva EU-a za partnerstvo dodjeljivat će se iz programa Obzor Europa i inovacijskog fonda, a njima će se upravljati u okviru fonda InvestEU, u skladu s uobičajenim postupcima. Breakthrough Energy Catalyst će prikupiti odgovarajući iznos sredstava od privatnih ulagača i filantropskih organizacija za potporu ključnim pametnim tehnologijama za očuvanje klime i ubrzanje prelaska na održive industrije u Europi. Članice će moći ulagati u partnerstvo putem fonda InvestEU ili u pojedinačne projekte. 

Očekuje se da će prvi projekti biti odabrani 2022. godine.