Na tragu nedavnog apela predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen za drugačije, održivo gospodarstvo, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) objavio je prijedlog mjera za oporavak gospodarstva prema načelima održivog razvoja. 

Prihvaćanjem mjera, Hrvatska bi mogla iskoristiti priliku da se transformira u predvodnicu Europske unije po pitanju održivog razvoja. 

HR PSOR tako predlaže osnivanje stručnog tima za održivi razvoj pri Vladi te uvođenje načela održivog razvoja u planiranje javnih politika. Nadalje, predlaže mjere za restrukturiranje javne uprave i ustroja Hrvatske te one koje će potaknuti domaću proizvodnju koja se temelji na načelima održive proizvodnje i potrošnje. 


Promicanje solidarnosti 

Također, predlaže se ubrzavanje transformacije dobrih ideja u poduzetnički i industrijski razvoj uklanjanjem ekonomskih i regulatornih barijera i promoviranjem investicija, potražnje i osvještavanja, stvaranje partnerstava između gospodarstva, znanosti i društvenih aktera, uvođenje održivog razvoja u obrazovanje te promicanje solidarnosti i borbe protiv nejednakosti. 

Više o prijedlogu mjera moguće je pročitati na https://www.hrpsor.hr/prijedlog-mjera-za-oporavak-gospodarstva-po-nacelima-odrzivog-razvoja/ ili na https://www.dop.hr/prijedlog-mjera-za-oporavak-gospodarstva-po-nacelima-odrzivog-razvoja/