U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stupnja, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice. Odlučeno je to u petak u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima vodovoda uz napomenu kako se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. 

Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana pa čak i do tri mjeseca. Zadnja redukcija pritke vode u Istri bila je prije 10 godina. Očekuje se da usprkos suši istarski izvori ne bi trebali presušiti. 

Drastične kazne

Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu. Državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije. 

"Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere", rekao je u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić. Miletić je pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu: "Svatko od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju", rekao je, prenosi Glas Istre. Lokalni pulski poljoprivrednici moći će koristiti izvor tehnološke vode Nimfej na pulskoj Karolini, a ta voda koristit će se i za čišćenje i zalijevanje.