Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo potpisali su Sporazum o suradnji na implementaciji pilot projekta subvencioniranja zamjene peći i kotlova na ugljen i ostala kruta goriva s certificiranim pećima i kotlovima te dizalicama topline u kućanstvima u tom kantonu. 

Osnovni ciljevi projekta su poboljšanje kvalitete zraka, smanjenje potrošnje ugljena i ogrjevnog drveta za grijanje kućanstava, povećanje učinkovitosti proizvodnje toplinske energije za grijanje, smanjenje troškova za grijanje i, među ostalim, razvoj tržišta certificiranih peleta i kotlova, izvijestila je vlada Kantona Sarajevo.

  

Trajanje poziva 

Prelazak na korištenje peći i kotlova na pelet subvencionirat će se do 70 posto od ukupnih troškova ili najviše do 5 000 KM (približno 19 000 kuna) po korisniku. 

Prelazak na grijanje pomoću dizalica topline subvencionirat će se do 40 posto od iznosa ukupnih troškova ili najviše do 7 000 KM (približno 27 000 kuna) po korisniku. 

Poziv, koji je objavljen na internetskim stranicama ministarstva i UNDP-a, otvoren je do 15. veljače do 17 sati. 

Više informacija o pilot projektu nalazi se na stranicama https://www.ba.undp.org, ili izravno na poveznici poziva https://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/bs/home/presscenter/vijesti/2020/javni-poziv-za-subvencioniranje-zamjene-pei-kotlova-na-ugalj-i-o.html.