Reciklažno dvorište i u Trogiru

Autor: B.O. Objavljeno: 12.01.2021. 🕜 09:29 Lokacija: Trogir

Uskoro stižu spremnici i kontejneri za odvajanje otpada, kaže Ante Bilić

U Trogiru je početkom ovog tjedna otvoreno reciklažno dvorište kako bi se povećala stopa odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjila količina otpada koji se odlaže na odlagalište. 

Ukupna vrijednost projekta, čiji je cilj prikupljanje 800 tona odvojenog otpada u godinu dana, približno je 5,8 milijuna kuna plus PDV. Od toga, 80 posto su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda, a 20 posto Grada Trogira. 

Izgradnja reciklažnog dvorišta počela je prije godinu dana, a izvođač radova bila je splitska tvrtka G.T. Trade.

 

Promjena smjera 

"Dobar je osjećaj odvojeno odložiti otpad i znati da će biti obrađen, recikliran i da će dobiti 'novi život' u vidu nekog drugog proizvoda. Uvijek gledamo kako to rade najrazvijenije zemlje pa evo nama prilike za dobar početak što većeg odvajanja otpada. Trogir je u zadnje tri godine snažno promijenio smjer kako se odnosi prema okolišu i prema otpadu. Prvo smo sanirali odlagalište prema najvišim svjetskim standardima i osigurali mjesta za još četiri godine, postavili smo tzv. zelene otoke koji su jako dobro prihvaćeni, danas otvaramo reciklažno dvorište, uskoro stižu i spremnici i kontejneri za odvajanje otpada", rekao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić

Uvođenje učinkovitog i za građane ekonomski prihvatljivog sustava za zbrinjavanje otpada korištenjem reciklažnih dvorišta i odgovarajuće informiranje važni su dijelovi u uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u kojem on postaje vrijedna sirovina, javlja Grad Trogir

U reciklažnom dvorištu otpad se zbrinjava na ekološki prihvatljiv način te se nakon ispravnog stavljanja u spremnike predaje ovlaštenim obrađivačima na daljnju obradu.

TAGOVI