Krčani se žale na buku s LNG terminala

Autor: LNG Hrvatska Objavljeno: 14.01.2021. 🕜 10:16 Lokacija: Omišalj

LNG Hrvatska i općina Omišalj angažirali su neovisno mjerenje razine buke s terminala

Tvrtka LNG Hrvatska, na temelju učestalih žalbi stanovnika mjesta na Krku u blizini LNG terminala, naručila je dodatna mjerenja razine buke u Omišlju. Naime, građani su se žalili na pojačanu buku od početka probnog rada terminala te se žale i danas, spominjući buku, vibracije i slično, što se čuje na otvorenom, ali i u kućama. 

Direktor LNG Hrvatske Hrvoje Krhen za Novi list kaže kako je, za vrijeme probnog rada terminala, kada su pojedini sustavi testirani pri maksimalnim opterećenjima, razina buke bila nešto viša nego otkad je počeo komercijalni rad, ali ističe kako, prema mjerenjima LNG Hrvatske, u nijednom trenutku nije premašena dozvoljena razina buke iz Studije utjecaja na okoliš.

Vjetar pojačava buku


"Na rubu parcele LNG terminala dopuštena razina buke je do 80 decibela, a najviša izmjerena razina buke bila je 60 decibela. Sa završetkom probnog rada i početkom komercijalnog korištenja terminala, razina buke je značajno smanjena", kaže on i dodaje da se mjerenja provode svakodnevno, te da treba u obzir uzeti i druge faktore, kao što je vjetar, kada je razina buke veća. 


Rezultati novih mjerenja ovlaštenika bit će gotovi idućeg tjedna, a na novinarski upit može li u slučaju da mjerenja pokažu višu razinu buke od dopuštene, doći do privremene obustave rada terminala, Krhen je odgovorio da ne želi nagađati dok ne stignu rezultati. 


Slična mjerenja na referentnim točkama u mjestu naručila je i općina Omišalj čija je načelnica Mirela Ahmetović najavila borbu svim pravnim sredstvima. 

TAGOVI