Završnom konferencijom jučer je obilježena provedba projekta Grada Zagreba Stavi pravu stvar na pravo mjesto, koja je za cilj imala građane educirati o pravilnom odvajanju otpada

Za projekt vrijedan oko pet milijuna kuna, čak 3,6 milijuna kuna osigurano je iz Kohezijskog fonda Europske unije, javlja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

"Otvorena komunikacija i edukacija građana temelj su za uspostavu i funkcioniranje održivog sustava gospodarenja otpadom. Grad Zagreb puno ulaže u komunalnu infrastrukturu, a preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro će dobiti i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima", rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

"U Zagrebu živi više od petine stanovnika Hrvatske i bez Zagreba Hrvatska neće ispuniti ciljeve koji su navedeni u Planu gospodarenja otpadom", istaknuo je, dodajući kako Fond aktivno prati i izgradnju zagrebačkog Centra za gospodarenje otpadom. 


Kružno gospodarstvo 

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je rekla da se Zagreb može pohvaliti 15-postotnim smanjenjem količine odloženog otpada u odnosu na prošlu godinu. 

"Ove će se godine odložiti oko 170 000 tona, dok je u prošloj odloženo 200 000 tona. Isto tako, u 2019. godini odloženo je 7,25 posto manje otpada u odnosu na 2018., što ukazuje na pozitivan trend. Dok se količina odloženog otpada smanjuje, količina odvojeno prikupljenog otpada se znatno povećava", komentirala je.

 

Zakon o gospodarenju otpadom 

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban naglasila je da je svaka aktivnost na projektu edukacije bila veliki izazov jer na stečene dugogodišnje navike pojedinaca i društva u cjelini nije jednostavno utjecati. 

"Namjera nam je bila građane educirati i informirati o odgovornome postupanju s otpadom te podizati njihovu svijest o važnosti osobnog doprinosa i o ulozi svakog pojedinca u sustavu cjelovitog gospodarenja otpadom. Posebna je pažnja posvećena edukaciji o postupku odvojenog prikupljanja otpada te o kućnome kompostiranju, s težištem na kružno gospodarstvo, odnosno na ponovno korištenje otpada". 

Za kraj uvodnog dijela konferencije, priopćeno je iz FZOEU-a, državni tajnik Mile Horvat predstavio je novi Zakon o gospodarenju otpadom. Prijedlog zakona trenutno je na javnom savjetovanju.